Kela: Sairauspäivärahakausia alkoi lähes ennätyksellisen vähän

Sairauspäivärahakausia alkoi viime vuonna lähes ennätyksellisen vähän, 294 100, kertoo Kela. Kausia on alkanut vähemmän (291 800) vain vuonna 1997. Asiaa on tilastoitu vuodesta 1970.

Sairauspäivärahaa viime vuonna sai 292 700 henkilöä, mikä on noin neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Osasairauspäivärahaa maksettiin 15 500:lle. Kasvua kertyi 18 prosenttia.

Sairauspäivärahakausien määrä on ollut pääsääntöisesti laskusuunnassa kymmenen viime vuotta. Lisäksi sairauspäivärahaa saaneiden osuus 15–64-vuotiaasta väestöstä on kutistunut samassa ajassa 9,9 prosentista 8,4 prosenttiin. Kela arvioi, että kehityssuuntaan on voinut vaikuttaa osasairauspäivärahan yleistyminen, työikäisen väestön väheneminen ja työttömyys.

Viime vuoden kausista 31 prosenttia alkoi tuki- ja liikuntaelinsairauksien perusteella. 17 prosentissa peruste oli mielenterveyshäiriöissä ja 15 prosentissa vammoissa.

Sairauspäivärahakausi tarkoittaa jaksoa, jolloin henkilö saa sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahaa aletaan maksaa omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika sisältää sairastumispäivän ja yhdeksän sitä seuraavaa arkipäivää. Sairauspäivärahaa voi saada 16–67-vuotias henkilö, joka ei voi sairauden takia tehdä tavallista työtään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.