Keliakia yleisempää Suomessa kuin muualla

Tutkijatkaan eivät varmaksi tiedä, miksi keliakia on nopeasti yleistynyt. Sitä podetaan Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa.

20 vuodessa keliakian esiintyvyys on lähes tuplaantunut.

–Myös meillä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa suoliston tähystykseen tulevien määrä kasvaa, toteaa gastroenterologisen tutkimusosaston ylilääkäri Markku Heikkinen.

Heikkinen on huomannut, että myös erilaiset ravitsemuksen muotivirtaukset näkyvät.

–Villitys seuraa toistaan. Jotkut suosivat gluteenitonta dieettiä ja välttävät vehnää, ruista ja ohraa, vaikka eivät sairastakaan keliakiaa. Tämä liittyy samanlaiseen vehnän ja hiilihydraattien välttelyyn kuin karppaajilla.

 

Keliakian syntymekanismia ei vielä tunneta tarkkaan, mutta sen kehittymiseen tarvitaan Heikkisen mukaan perinnöllinen alttius sekä altistuminen gluteenille.

Tautia selitetään myös niin sanotulla hygieniahypoteesilla.

–Elinympäristö on yhä siistimpi samaan aikaan kuin rokotukset ja antibioottien käyttö lisääntyvät. Silloin iskevät herkemmin allergiat ja autoimmuunisairaudet, joihin lasketaan myös lapsena puhkeava diabetes ja keliakia.

–Tauti kannattaa hoitaa, koska se vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen, Heikkinen muistuttaa.

 

Keliakiaa sairastavista noin puolet jää Suomessa vaille diagnoosia.

–Esimerkiksi terveyskeskuksen perusverikokeiden yhteydessä on yksinkertaista ja vieläpä edullista selvittää keliakiavasta-aineet verestä.

–Ainakin silloin koe kannattaa ottaa, jos potilas valittaa turvotusta, ilmavaivoja ja muita toiminnallisia vatsavaivoja. Pelkkään varmuuden vuoksi seulomiseen ei kannata lähteä, Heikkinen sanoo.

Jos verikoe antaa hälytyksen, voidaan ohutsuolen tähystyksessä havaita mahdolliset keliakialle tyypilliset vauriot limakalvoilla ja aloittaa hoito elinikäiseen sairauteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.