Kellot siirtyvät, pysytkö hereillä ratissa?

Tulevana viikonloppuna kelloja siirretään, kun kesäaika päättyy. Samalla unirytmit muuttuvat. Nyt on hyvä hetki pohtia omaa vireystilaa ja väsymystä. Liikenneturva huomauttaa, että auton ajaminen on hereillä olevien hommaa.

Kesäajan päättyessä kellojen siirto tuo lisää valoa aamuliikenteeseen, mutta vain hetkellisesti. Toisaalta kellojen siirto aikaistaan iltojen pimenemistä. Kesäajan vaikutuksia liikenneturvallisuuteen on tutkittu jonkin verran.

Kellojen siirtämisen on todettu häiritsevän unirytmejä, luoden lentomatkustajille tutun aikaerorasituksen kaltaisen olotilan. Rasitustila kestää kuitenkin alle viikon. Teoriassa aikaero luo ylimääräistä stressiä ja tämä voi vaikuttaa lisääntyneeseen onnettomuusalttiuteen.

Tilastotiedot eivät kuitenkaan tue teoriaa. Tuoreessa suomalaisessa tutkimuksessa, jossa tarkkailttiin onnettomuuksia viikkoa ennen ja jälkeen kellojen siirron, ei havaittu onnettomuuksien lisääntyvän.

Oma unirytmi voi siis mennä sekaisin kellojen ja oman kehon kieltä on hyvä kuunnella. Omasta vireystilasta on pidettävä huolta. Väsymyksen on arvioitu olevan yksi syy joka viidennessä kuolonkolarissa. Liikenneturvan vuonna 2008 julkaisemassa tutkimuksen noin 16 % kuljettajista kertoi olleensa lähellä nukahtamista tai kokeneensa hereillä pysymisen vaikeaksi kyselyä edeltäneen kahdentoista kuukauden aikana.

Lähteet: Daylight Saving Time Transitions and Road Traffic Accidents, Tuuli Lahti, Esa Nysten, Jari Haukka, Pekka Sulander, and Timo Partonen, Journal of Environmental and Public Health, Volume 2010

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.