Kennelliitto: Tämän takia koiralla voi olla ihmisnimi

Yli puolet sadasta yleisimmästä Kennelliitolle rekisteröidystä koirannimestä on ihmisnimiä. Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unholan mukaan ihmisnimien suosio liittyy muun muassa siihen, että koiria on suomalaisilla enemmän kuin koskaan, noin 650000.

–2000-luvulla koirien kysyntä kasvanut. Vuodesta 2011 vuoteen 2012 rekisteröityjen rotukoirien määrä kasvoi 10000:lla. Muotiin on tullut hakea harrastuskoiraa vaikkapa agilityyn.

–Ihmisnimien määrä on lisääntynyt, koska koirasta on tullut entistä enemmän ihmisen kaveri, perheenjäsen. Perheenjäsenelle voi antaa ihmisnimenkin, jos se tuntuu sopivalta. Koirilla oli ihmisten nimiä jo 1900-luvun alussa. Ajokoira oli vuosia suosituin, ja näitä metsästyskoiria nimettiin muun muassa Hiljoiksi, kertoo Unhola.

"Tunneobjektille ihmisen nimi"

Lemmikkieläinten käytösneuvontaa antava eläintieteen tohtori, dosentti Kai Pelkonen on myös huomannut, että ihmisnimen saanut koira on useammin seurakoira, siinä missä perinteisempien nimien koirat ovat harrastuskoiria.

–Usein jos koiralla on joku toimintatarkoitus, nimi on perinteisempi. Jos koira otetaan sylissä rapsutettavaksi seurakoiraksi – tunneobjektiksi, jolla ei ole työtä, kuten metsästystä tai vahtimista – niin sille annetaan herkemmin ihmisen nimi.

 

Lue sunnuntain Savon Sanomista, mitä muuta Pelkosen mielestä voi olla ihmisnimen antamisen takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tässä ovat sata yleisintä koirannimeä

Uusimmat

Kotimaa

Mänttä-Vilppulan kohutun lentokenttähankkeen sopimus herättää paljon kysymyksiä: "Ei tunnu olevan oikein päätä eikä häntää"

Kohu Mänttä-Vilppulan rakennushankkeesta ei näytä hätkäyttävän Tahkolla ja Luumäellä – "Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut"

Karkauspäivä vietettiin muinoin kahdesti – Ruotsi-Suomi noudatti 1700-luvun alussa gregoriaanista kalenteria

Ajatustyössä täytyy osata sanoa ei – keskitytkö oikeisiin asioihin?

Uutissuomalainen: Kaksi viidestä kannattaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ottamista Kreikan pakolaisleireiltä – kolmasosa vastustaa

USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"

Helmikuu päättyykin vasta tänään – karkauspäivää pidettiin pitkään nurinkurisuuden päivänä

PS-Nuoret äänestävät ylimääräisessä kokouksessa jäsenyysehtojen sääntömuutoksesta

Laajat poutasäät loppuvat karkauspäivänä – etelässä ja lännessä saadaan taas lämpöasteita

Moottorikelkkailija kuoli onnettomuudessa Liperissä – kelkka saattoi osua kiveen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.