Poliisi avautuu turvapaikanhakijatilanteesta: "Kerromme mahdollisimman paljon faktoja, tykättiin siitä tai ei"

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen toteaa Poliisiammattikorkeakoulun Avauksia-palstan kirjoituksessaan, että muun muassa sosiaalisen median vuoksi yhteiskunnassa keskustellaan enemmän kuin koskaan. Viime aikoina kiihtynyt keskustelu on ajanut myös poliisin hankalaan tilanteeseen.

Luotonen huomauttaa, että vaikka tutkimusten mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta luottaa poliisiin, kansalaisten mielipiteitä voimakkaasti jakava turvapaikanhakijatilanne tekee luottamuksen lunastamisen haasteelliseksi.

– Lähes kaikkien luottaman poliisin pitäisi siis lunastaa esimerkiksi kaikkien turvapaikanhakijoihin hyvin eri tavalla suhtautuvien ihmisten luottamus. Joka päivä.

Luotonen kuvailee poliisin viestintää joukkojenhallintatilanteeksi, jossa kivien sijaan lentää tviittejä oikealta ja vasemmalta. Luotosen mukaan kaikkea mitä poliisi tekee ja sanoo - tai jättää tekemättä tai sanomatta - arvioidaan tarkkaan ja tulkitaan oman arvomaailman kautta.

Hän painottaa poliisin hoitavan tehtävänsä niin hyvin kuin se on annetuilla resursseilla mahdollista.

– Kerromme mahdollisimman paljon faktoja, tykättiin siitä tai ei. Uskomme siihen, että se kertoo joka vastaa myös itse asiasta.

Luotonen toteaa, että vallitsevassa tilanteessa sekä viranomaisilta että medialta vaaditaan lisää läpinäkyvyyttä, osallistumista ja asiantuntemusta.

– Ei ole vaihtoehtoja. Muutoin jätämme liikaa tilaa huhuilijoille, ohihuutelijoille ja suoranaisille valehtelijoille, rikollisista puhumattakaan.

Hän harmittelee, että poliisia väitetään joko asenteelliseksi tai tietämättömäksi, ja ettei poliisin toimintaa tunnuta ymmärtävän.

– Kuuden euron pitsassa ei ymmärretty, että perusviestimme oli: pyydä kuitti. Katupartioinnissa ei ymmärretty, että laillista kunhan ei riko lakia (rasistinen tai rikollinen motiivi on vastoin lakia). Uudenvuoden tiedottamisessa ei ymmärretty, että kerrottiin ensitietoja uudesta ilmiöstä (joukkoahdistelu), jotta saataisiin siitä ilmoituksia poliisille. Mielenosoituksissa ei ymmärretä, että turvaamme sananvapautta ja laillista oikeutta osoittaa mieltä, Luotonen luettelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.