Kesä oli Suomen mittaushistorian lämpimin – ja paikoin hyvin kuiva

Suomessa touko–elokuu oli mittaushistorian lämpimin, ilmenee Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Tarkastelujakso oli mittaushistorian lämpimin niin yksittäisillä havaintoasemilla kuin koko maan keskiarvona. Keskilämpötila koko maassa touko–elokuussa oli jopa 0,3 astetta lämpimämpi kuin toiseksi lämpimimpänä kesänä 1937.

– Vuodenaikojen tilastot ovat meillä tyypillisesti kolmen kuukauden jaksoissa eli kesän osalta se olisi kesä-, heinä- ja elokuu, mutta jos tarkasteluun otetaan myös toukokuu, joka oli hyvin kesäinen tänä vuonna, niin vastaavanlaisia lämpötiloja ei löydä mittaushistoriasta. Tällainen laajennettu kesän määritelmä oli ennätyksellisen lämmin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

Kesä–elokuu oli tilastojen mukaan tänä vuonna noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin lämmin kesä toistuu keskimäärin 20–30 vuoden välein.
Sateisinta Pohjois-Lapissa, kuivinta Länsi- ja Lounais-Suomessa

Elokuu oli koko maassa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat lämpötilapoikkeamat mitattiin elokuussa maan itäosassa, jossa lämpötila oli lähes kolme astetta keskiarvojen yläpuolella. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tavanomaista lämpimämmät elokuut toistuvat tyypillisesti 10–30 vuoden välein.

– Varsinaisia ennätyksiä ei siis mitattu, mutta silti voi sanoa, että harvinaisen lämmin elokuu oli, Jokinen sanoo.

Sademäärissä oli elokuussa suurta vaihtelua. Eniten vettä tuli Pohjois-Lapissa, jossa satoi paikoin jopa kaksinkertainen määrä tyypillisiin elokuun sademääriin verrattuna. Kuivinta oli Jokisen mukaan läntisessä ja lounaisessa Suomessa.

– Kuivuus jatkui samoilla alueilla pitkin kesää. Ehkä kerran muutamassa vuosikymmenessä esiintyy tällaista kuivuutta, Jokinen sanoo.