Kesäksi odotettavissa keskinkertainen hyttysarmeija

Tänä kesänä ihmisten kimppuun käy vähintään keskinkertainen hyttysarmeija, arvioi hyönteistutkija Juhani Itämies. Hänen mukaansa viime vuonna inisi hyttysiä enemmän kuin aikoihin, joten munia on mitä ilmeisimmin jäänyt paljon maastoon tämän kesän varalle.

- Lounais-Suomessa varsinaiset kesähyttyset ovat alkaneet jo kuoriutua. Kävin perjantaiaamuna katsastamassa yhden kohteen. Vaikka oli tosi aurinkoinen ja kuuma sää, siellä on niin paljon hyttysiä, että jouduin ensimmäistä kertaa tänä kesänä turvautumaan hyttyskarkotteeseen, Rauman maisemissa eläkepäiviään viettävä tutkija sanoo.

Itämiehen mukaan hyttysten toukkien kuoriutuminen on aikaistunut kymmenen viime vuoden aikana noin 2-3 viikolla, mikä johtunee ainakin osin ilmaston lämpenemisestä.

- Tämä on käytännössä tarkoittanut sitä, että usein terävin hyttyshuippu on mennyt Etelä-Suomessa osin ohi jo ennen juhannusta.

Pohjoisessa tilanne ei ole yhtä hyvä: Itämies arvioi, että Oulun korkeudella pahin hyttysryntäys osuu juuri kesäkesän juhlan tienoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.