Kesäkulkija kylillä: Anastasia Injushina sai kirkon 40-vuotislahjaksi

Metsä on suomalaisen paras kaveri. Täällä on kaunista ja rauhoittavat maisemat.

Mauri Viljakaisen ihastelu saa Ari Bergin ja Sulo Laineen nyökyttelemään. Miehet ovat juuri kiivenneet Pyhän Georgios Voittajan tsasounan, Viljakaisen kirkkona myös tunnetun rakennuksen terassille.

Sukunimestään huolimatta Mauri Viljakaisella ei ole muuta yhteistä ortodoksisen metsäkirkon kanssa kuin se, että tsasounan yhdessä pianistivaimonsa Anastasia Injushinan kanssa rakentanut liikemies Pekka A. Viljakainen saattaa olla kaukaista sukua.

Ruotsissa asuvat Mauri Viljakainen ja Laine viettävät kesää Joroisissa. Joroislainen Berg toi kesäkaverinsa katsomaan kirkkoa.

– Päätimme tehdä ristiretken tänne.

Injushina avaa kirkon oven ja miehet astuvat varovasti sisään.

– Kirkot rakennetaan aina Jumalalle, vaikka mieheni vitsaileekin mielellään, että tämä olisi meidän molempien 40-vuotislahja, ja onhan se sitäkin. Toivon, että kävijät löytävät täältä kauneutta ja harmoniaa, Injushina sanoo.

Laineen, Viljakaisen ja Bergin silmät viipyvät lukuisilla ikoneilla ja lehtikullalla silatuilla kirkkokoristeilla. Miesten kädet sivelevät jykevän oven komeita metallikoristeita.

Tunnelma on hetken harras ja hiljainen. Huumaavan kaunis metsäluonto ja käsillä tekemisen taito kietoutuvat kirkon kukkulalla luontevasti yhteen.

 – En ole edes laskenut, montako ikonia täällä on. Niitä puuttuu vielä 24. Saamme niistä osan tänne jo tänä kesänä, Injushina kertoo.

Pyhän Georgios Voittajan tsasouna eli rukoushuone seisoo metsän keskellä korkealla mäellä Joroisten Kaitaisissa.

Yksityinen kirkko on Varkauden ortodoksiseurakunnan alueella.

– Pekka sai kirkkoidean kesämatkalla Kiovassa, kun näimme siellä tavattoman kauniin tsasounan. Skeptisenä ihmisenä pidin ajatusta ensin mahdottomana.

Injushina aloitti kuitenkin pian tutkimusmatkan kirkkorakentamiseen ja pariskunta palkkasi venäläisen kirkkoarkkitehdin Ivan Kanaevin töihin.

Kirkon rakennustyömaalla hääri 50 suomalaista ja venäläistä ammattilaista.

Kaukaa Uralin takaa tuodusta Siperian lehtikuusesta rakennettu kirkko valmistui 500 päivässä ja avasi ovensa vajaa neljä vuotta sitten.

– Kirkkoa ei voi tehdä miten tahansa. Muistan, kuinka seisoimme täällä kompassin kanssa ja varmistimme, että alttari aukeaa itään ja ovi länteen.

Georgios Voittaja on yksi ortodoksien tärkeimpiä pyhiä.

– Georgiakin on saanut häneltä nimensä. Edesmennyt isäni oli Yuri eli Georgios, joten tsasounan nimi kunnioittaa myös hänen muistoaan.

Viljakaisen kirkko on noussut nopeasti suosituksi käyntikohteeksi.

– Meillä kävi viime kesänä ainakin 5 000, ellei jopa 6 000 vierasta. Vilkkaimpina päivinä kävijöitä oli yli sata.

Kirkkoon mahtuu kerrallaan vain noin 25 ihmistä, mutta ei hätää, sillä ovet aukeavat suurelle terassilla ja huippuviritetyt mikrofonit toistavat palvelusten tapahtumat siellä oleville.

– Palveluksessa on joskus ollut jopa 200 ihmistä ja kuin ihmeen kaupalla, kaikki ovat mahtuneet.

Kirkko on nähty ja kahvitkin juotu. Miehet eivät malta lähteä ihan vielä pois. Kahvilan terassilta avautuvat metsämaisemat ovat vielä kokematta.

Luomua ja lähiruokaa kahvilassa

Pianisti Anastasia Injushina yrittää nykyisin pitää flyygelin kannen kesällä kiinni. Hän keskittyy kirkkoon sekä viime kesänä avattuun kahvilaan.

– En ole koskaan tavannut niin paljon ihmisiä kuin kesäisin täällä. Nautin siitä. Auttelen, mihin taito ja luvat riittävät. Hygieniapassini on vielä suorittamatta. Siivoan vessat, pyyhin pöydät ja opastan tilausryhmiä kirkossa.

– Kirkko ja kahvila ovat yhtä aikaa auki. Opastan vain etukäteen tilattuja ryhmiä, sillä muuten en ehtisi täällä koskaan muualle kuin kirkkoon, hän kertoo.

Injushina on ollut mukana kehittelemässä kahvilan tuotteita.

– Testasimme leivonnaiset aina ensin työmiehillä ja hyvin tuntui maistuvan.

Avainsanoja ovat luomu- ja lähiruoka. Tänä kesänä tarjolla on muun muassa tyrnipannacottaa ja kreikkalaista lammaspiirasta. Teevesi porisee kodikkaasti samovaarissa ja pönttöuuni antaa kylmällä säällä lempeää lämpöä.

– Tarjoamme myös oman kasvihuoneen satoa. Ainakin kurkkua tulee nyt paljon. Poimin sen pienenä niin, että se on tarpeeksi rapsakkaa.

– Kahvila on kiva lisä, mutta vain oheispalvelu. Ortodoksien keskus on tämän paikan tärkein asia.

Tilalla on myös 15 mehiläispesää, joita Injushina haluaisi itsekin oppia hoitamaan. Hyvänä vuonna pesät tuottavat jopa 700 luomuhunajakiloa myyntiin kahvilaan.

Savon Pariisin vilkas kesä

Joroinen tunnetaan kartanoistaan ja lempinimestään Savon Pariisi.

Pyhän Georgios Voittajan kirkko ja kahvila ovat auki syyskuuhun asti torstaista sunnuntaihin klo 11-17. Kesän liturgiat pidetään 16.7., 20.8. sekä 8.9. klo 9. Osoite: Kaitaistentie 345.

Joroisten kesän päätapahtumia ovat Finntriathlon 14.-16.7. sekä Joroisten Musiikkipäivät 23.-31.7.

Junioreiden seurajoukkueet kisaavat SM-mitalista Kartanogolfin kentällä 2.-4.8.

Karhulahden kotiseutumuseo esittelee paikallista historiaa golfkentän läheisyydessä. Museossa on myös kesäkahvila.

Kesän uutuustapahtuma on Joroisten venetsialaiset 27.8. Joronjäljessä.

Kesäkulkija kylillä: Kuivataipaleen kanava erottaa kaksi jättiläistä toisistaan

Kesäkulkija kylillä: Kiuruveden Koskenkaupungin salaperäisestä patruunasta tiedetään vähän

Kesäkulkija astuu alas junasta Pieksämäellä

Kesäkulkija kylillä - Lapinlahden Ulpas on helmi keskellä metsää Viitostien varressa