Keski-ikäisten miesten stressi johtaa useammin kuolemaan

Keski-ikäiset miehet sairastuvat ja kuolevat henkisen kuormittuneisuuden takia, paljastaa kuopiolaisen lääketieteen lisensiaatin Pekka Puustisen tuore väitöstutkimus.

Psyykkisten sairauksien, kuten masennuksen, yhteyttä sairauksiin ja kuolleisuuteen on tutkittu jo aikaisemmin. Puustisen tutkimuksessa uutta on huomio lievemmän psyykkisen kuormittuneisuuden vaikutuksista.

- Henkinen kuormittuminen laukaisee elimistössä reaktioita, jotka aiheuttavat tulehdustilan, Puustinen selittää.

Väitöstyö on osa professori Mauno Vanhalan johtamaa tutkimusta. Aineistoksi tutkittiin vuosina 1997-1998 lähes tuhat pieksämäkeläistä. He arvioivat psyykkistä kuormittuneisuuttaan 12 kohdan kyselykaavakkeella.

Kysymyspatteristo selvitti arkipäiväisiä asioita masennus-, stressi- ja ahdistuneisuusoireista uniongelmiin. Seurantatutkimus tehtiin 2004-2005.

Merkittävästi rasittuneita naisista oli 20 prosenttia, miehistä 16 prosenttia. Puustinen havaitsi, että psyykkisesti kuormittuneilla keski-ikäisillä miehillä todettiin lähes puolet korkeammat sydän- ja verisuonitautien riskipisteet vähemmän rasittuneisiin miehiin verrattuna.

Ennenaikaisen kuoleman vaara on 2,4-kertainen. Naisilla psyykkinen rasitus ei lisännyt sydän- ja verisuonitauteja tai kuolleisuutta, mutta metabolisen oireyhtymän riski tuplaantui molemmilla sukupuolilla.

- Lääkäreiden pitäisi kysyä, miten erityisesti keski-ikäinen mies henkisesti voi, Puustinen toivoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.