Keskusjärjestöt vaativat seuraavalta hallitukselta helpotuksia työperäiseen maahanmuuttoon

Työmarkkinakeskusjärjestöt haluavat maahan uusia osaajia ulkomailta. Siksi keskusjärjestöviisikko – EK, Kuntatyönantajat, SAK, Akava ja STTK – vaatii, että tuleva hallitus panee hallitusohjelmaansa mukaan laajan työperäisen maahanmuuton ohjelman.

–  Maahanmuutto sanana herättää heti intohimoja. Työperäinen maahanmuutto on jotain ihan muuta kuin humanitaarinen maahanmuutto ja pakolaiset, muistutti STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies puolestaan muistutteli, että työ on pakolaisellekin paras kotouttaja.

–  Tietysti sitä on tuettava esimerkiksi vuoden mittaisella palkkatuella, jonka aikana selviää, onko työtekijällä edellytyksiä jatkaa työssä, Häkämies perusteli.

Osaajille Suomessa tuntuukin Häkämiehen mukaan olevan kova tarve, sillä työvoimapula on EK:n kyselyjen mukaan yritysten keskeinen huolenaihe.

Saatavuusharkinta erottaa edelleen

Työperäinen maahanmuutto on osa keskusjärjestöjen aloittamia Ääni työlle -keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Tilaisuuksia järjestetään tammi-maaliskuun aikana yhdellätoista paikkakunnalla. Maanantaina lähdettiin Helsingistä liikkeelle maahanmuutolla.

Kiertue on merkittävä sikäli, että perinteisesti monista asioista eri linjoilla olevat EK ja SAK ovat nyt yhdessä liikkeellä.

–  Katsotaan nyt sitten kiertueen aikana kuinka paljon olemme eri mieltä, mutta totta kai lähtökohtana on ollut se, että on haettu yhteisiä teemoja, joista tulevalla hallituskaudella on tehtävä päätöksiä, valotti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Aivan kaikesta ei nyt sentään kiertueellakaan olla samoilla laduilla: SAK kannattaa edelleen työn saatavuusharkintaa, jolla tarkoitetaan sitä, että EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevan työntekijän on haettava oleskelulupaa aloittaakseen työn Suomessa. Jos työhön liittyy saatavuusharkintaa, luvan saa vain, ellei paikallisesti löydy tarpeeksi työvoimaa kyseisiin töihin.

–  Muitakin eroja toki on: vaikkapa se, miten kotouttaminen tapahtuu tai mikä on työnantajan vastuu kielikoulutuksessa, Eloranta jatkaa.

EK:n mielestä saatavuusharkinta tulisi poistaa.

Yhtä mieltä järjestöt ovat siitä, että oleskeluluvan käsittelyaikoja tulisi lyhentää. Tavoiteajaksi haluttaisiin kuukausi.

Brexit tuo osaajia Suomeen?

Palola muistutti, ettei pimeä ja kylmä fennomaa, jossa puhutaan vaikeaa kieltä, välttämättä ole eurooppalaiselle osaajalle itsestään selvä unelmien täyttymys, vaan Suomea on aktiivisesti markkinoitava.

Häkämiehen mukaan Britannian tuleva EU-ero voisi joissain tapauksissa sataa Suomen laariin.

–  Kun se nyt valitettavasti ja todennäköisesti tapahtuu, Britannian mahdollisuudet pitää ja houkutella osaajia vähenevät. Tämä voi tarjota meille mahdollisuuden.

------

Juttua korjattu klo 19.15: Saatavuushankinta korjattu saatavuusharkinnaksi 2. väliotsikossa ja sen jälkeisissä kappaleissa.

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

Ehdokkuusveivauksista ja kotoisista hallitusneuvotteluista raavittiin kipinää MTV:n EU-vaalitentissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.