Keskusta lanseerasi pelikortit – tässä ovat kruunupäät, ässät ja jokerit

Keskusta on lanseerannut pelikortit. Ne paljastavat, ketkä ovat puolueen jätkiä, kuningattaria, kuninkaita, ässiä ja jokereita. Korttipakassa on tavallisesti 52 korttia ja niiden lisäksi jokeri tai useampi. Määrä sopii hyvin keskustaan, jolla on 49 kansanedustajaa ja kolme europarlamentaarikkoa.

Väyrynen pysyi kuninkaana

Keskustan korteissa jätkiksi ovat päässeet kansanedustajat Seppo Kääriäinen Iisalmesta ja Tuomo Puumala Kokkolasta, maa- ja metsätalous- sekä ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Ruokolahdelta sekä europarlamentaarikko Hannu Takkula Oulusta. Kääriäinen on toiminut puolueessa useissa tehtävissä, kuten monta vuotta ministerinä. Puumala on muun muassa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja puolueen entinen varapuheenjohtaja.

Kuningattariksi on nostettu kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila Forssasta, Elsi Katainen Pielavedeltä ja Annika Saarikko Turusta sekä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki Helsingistä. Anttila on muun muassa moninkertainen ministeri ja Katainen keskustanaisten puheenjohtaja. Saarikko on yksi puolueen varapuheenjohtajista, ja hän siirtyy perhe- ja peruspalveluministeriksi Juha Rehulan tilalle ensi vuonna.

Kuninkaita ovat eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen Jyväskylästä, elinkeinoministeri Olli Rehn Helsingistä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen Nurmijärveltä sekä europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Keminmaasta. Väyrysen kuninkuus joutui hetkeksi vaakalaudalle, kun hän viime viikolla tiedotti aikeistaan perustaa oma puolue.

– Ajattelimme kauhulla, pitääkö meidän poistaa yksi kortti. Minulla oli välillä tulossa sinne jopa musta lammas -kortti. Olimme jo yhteydessä painoonkin. Sitten jokin sai jarruttelemaan. Paavo lisäsi omaa uutisointiaan, että kyseessä onkin teemayhdistys, kertoo keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen.

Idea pelikorteista syntyi ja toteutettiin Keski-Suomessa.

Ässissä on yllätys

Ässiin kuuluvat pääministeri, puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä Kempeleestä, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Espoosta, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Hollolasta sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Joensuusta. Rehula ja Vehviläinen ovat Saarikon tapaan puolueen varapuheenjohtajia.

Yllätys ässänä on Berner, sillä hän on varsin kokematon poliitikko. Berner istuu eduskunnassa ensimmäistä kauttaan, ja hän liittyi keskustaan vasta sen jälkeen, kun oli tullut valituksi ministeriksi. Berner oli viime kevään vaaleissa ehdolla sitoutumattomana keskustan listalla, ja hän oli aikaisemmin neuvotellut myös kokoomuksen ehdokkuudesta. Berner on perheyhtiö Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja.

– Ässät on valittu puhtaasti ministeriöiden budjettien perusteella, Maukonen-Kärkkäinen selittää.

Ja jokerit ovat...

Entä ketkä ovat keskustan jokereita? He ovat tietenkin Santeri Alkio ja Urho Kekkonen.

Alkio oli keskustan edeltäjän Maalaisliiton perustaja ja ideologi. Maalaisliitto syntyi vuonna 1908, kun Oulun seudulla perustettu Suomen Maalaisväestön Liitto ja Laihialla perustettu Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalainen Maalaisliitto yhdistyivät. Urho Kekkonen puolestaan toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1956–1981 eli yli 25 vuotta.

Korttipakkaan on päässyt myös Marjatta Väänänen, niin ikään pitkäaikainen ministeri. Hänen korttinsa on merkitty tähdellä.

– Väänänenkin oli tarkoitettu jokeriksi, mutta painolle tapahtui pieni pompsaus, Maukonen-Kärkkäinen kertoo.

Numeroarvo kertoo jotakin

Korttipakan 52 korttia on jaettu neljään maahan: pata, risti, hertta ja ruutu. Jokaisessa maassa on 13 korttia. Keskustan loput kansanedustajat esiintyvät korttipakan muissa korteissa. Esimerkiksi Martti Talja Lahdesta on pata 2, Hannu Hoskonen Ilomantsista pata 3, Markku Rossi Kuopiosta risti 6 ja Anne Kalmari Kivijärveltä ruutu 10.

– Numeroarvo nousee sen mukaan, miten pitkään on toiminut politiikassa, Maukonen-Kärkkäinen sanoo.

Idea syntyi Karstulassa

Maukonen-Kärkkäinen kertoo, että idean keskustan pelikorteista keksi puolueen Keski-Suomen piirin hallituksen jäsen Teijo Peltonen Karstulasta. Hänen kanssaan asiaa työstivät eteenpäin Maukonen-Kärkkäinen ja Keski-Suomen keskustanuorten toiminnanjohtaja Elina Suoranta.

– Teijon idea lähti siitä, että keskustalla on 49 kansanedustajaa ja kolme meppiä ja että se tekee 52 eli yhtä kuin korttipakka. Minun ideani oli lisätä kortteihin vaalipiirit. Vaalipiirit uudistuivat, eikä ihmisille ole vielä tullut tutuksi, kuka on mistäkin päin, Maukonen-Kärkkäinen kertoo.

Toiminnanjohtajan mukaan puoluesihteeri Timo Laaninen oli tietoinen projektista pitkään, mutta keskisuomalaisten kädet olivat vapaat.

Voiko korteista päätellä keskustalaisten aseman puolueessa oikeasti?

– Politiikka on peliä. Ihmisten asema politiikassa ja puolueessamme muuttuu sen mukaan, mitä ratkaisuja he tekevät. Sillä tavalla voi päätellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen hankkisi koronarokotteen, maksoi mitä maksoi

Kolea heinäkuu näkyi hukkumismäärissä – hukkuneita viisi vähemmän edelliseen heinäkuuhun verrattuna

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta

Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet

Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.