Keskusta pyytäisi myös naiset kutsuntoihin

Keskustan mielestä sekä miehet että naiset pitäisi pyytää kutsuntoihin. Asevelvollisuus säilyisi silti pakollisena vain miehille, linjaa puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittinen työryhmä.

Samalla kutsuntoja tulee kehittää ”tulevaisuuskutsuntojen” suuntaan. Niissä nuori voi käydä asevelvollisuuteen liittyvien kysymysten ohella läpi opintotilannettaan, terveydentilaansa ja tulevaisuuden suunnitelmiaan ammattilaisten kanssa.

Oppositiopuolue keskusta kiittelee uusia askeleita Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisessä. Kansanedustaja Seppo Kääriäinen sanoo, että siinä on paljon tehtävää ja voitettavaa.

- Tämä ansaitsee ison plussan ja keskustan tuen, Kääriäinen sanoo.

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittivat eilen sopimuksen puolustusyhteistyön kehittämisen päälinjoista.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä korostaa, että kysymys on rauhanajan yhteistyöstä eikä sotilaallisesta liittoutumisesta.

- Ainakin tässä tilanteessa on vaikea kuvitella valtiosopimukseen menevää puolustusliittoa, jossa vaatimuksena tietenkin olisi, että myös ulkopolitiikka olisi yhteistä.

Keskusta on esitellyt aamupäivällä ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjauksiaan. Ukrainan tapahtumat eivät keskustan mielestä anna aihetta tarkistaa kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

- Suomella ei ole tässäkään tilanteessa tarvetta linjanmuutoksiin. Meitä ei voi rinnastaa Baltiaan saati Ukrainaan. Emme näe, että mitään sotilaallista uhkaa kohdistuisi meihin. Totta kai Natosta pitää saada keskustella, mutta tässä tilanteessa ei ole päätösten aika, Sipilä sanoo.

Suomen on kuitenkin toimittava niin, että liittyminen Natoon on mahdollista, jos päätös halutaan myöhemmin tehdä. Nato-jäsenyyden mahdollinen hakeminen edellyttää keskustan mielestä kansanäänestystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.