Keskustan Kaikkonen on pääajatuksena kansan kanssa samaa mieltä siitä, että koko Suomi on pidettävä asuttuna

"Koko Suomi on pidettävä asuttuna" on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä muotoiluna epätarkka, mutta lausahduksen pääajatuksen kanssa hän on yhtä mieltä.

– Eihän joka neliösentillä asuta nytkään, mutta elämisen mahdollisuuksia eli julkisia palveluita ja työpaikkoja pitää olla eri puolilla Suomea. Tasapainoisempi aluekehitys olisi etu sekä maaseudulle että kaupungeille, Kaikkonen sanoo STT:lle.

Yle uutisoi maanantaina teettämästään tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 79 prosenttia suomalaisista toivoo yhteiskunnan tukevan sitä, että koko Suomi pysyy asuttuna.

– Kyllä kaupungistumiskehitys jonkinlainen kansainvälinen megatrendi on, mutta ajattelen, että hivenen maltillisempi tahti olisi parempi.
Liian rivakan maaltamuuton ongelmina Kaikkonen näkee yhtäältä kaupunkien asumiskustannusten nousun, liikenteen ruuhkaantumisen ja palveluiden sakkaamisen ja toisaalta maaseudun autioitumisen.

Miten ihmiset sitten saataisiin pysymään maalla ja ehkä jopa muuttamaan sinne?

– Julkisia palveluita on keskitetty viime vuosikymmenten aikana paljon, ja sille haluaisin panna stopin. Keskittäminen näkyy muun muassa viranomaispalveluissa, terveyspalveluissa ja kouluverkossa, Kaikkonen sanoo.

Juha Sipilän (kesk.) pääministerikaudella kaupungistuminen on kuitenkin kiihtynyt entisestään, ja samalla puolueen kannatus on jäänyt selvästi jälkeen SDP:stä ja kokoomuksesta.

Keskustan äänestäjien kentältä on Kaikkosen mukaan tullut hyvää palautetta etenkin työllisyysnäkymien paranemisesta. Juontuuko kannatuksen laahaaminen epäonnistumisista aluepolitiikassa?

– En osaa sanoa, koska keskusta on hallituksessa pyrkinyt puolustamaan maaseutualueitakin. Jostain se (laahaaminen) kuitenkin on merkki, ja sen syytä on tarkasti pohdittava. Varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa julkisten palveluiden saatavuus on merkittävä kysymys, Kaikkonen vastaa.

Puolueiden kannattajilla painotuseroja

Kyselyssä enemmistö yhdeksän eduskuntapuolueen äänestäjistä kannatti sitä, että valtio tukee koko maan asuttuna pitämistä.
Suurinta kannatus oli kristillisdemokraattien, keskustan ja SDP:n äänestäjien joukossa, pienintä taas sinisten, kokoomuksen ja vihreiden äänestäjien keskuudessa.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan tulokset kertovat, että vaikka puolueiden kannattajilla on painotuseroja, on enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista silti samaa mieltä itse peruskysymyksestä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) jakoi kyselystä kertovan Ylen jutun sosiaalisessa mediassa saatesanoilla "kyllä kansa tietää".

Ylen kysely: Suomalaiset haluavat valtion tukevan koko maan pitämistä asuttuna