Keskustan puoluehallitus: Kilpailevan puolueen jäsen kuten Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä puheenjohtajaksi

Keskustan puoluehallitus on yksimielisesti linjannut, että kilpailevan puolueen jäsen Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Puolue yhtyy näin yhdistysoikeuden asiantuntijoiden ministeri Lauri Tarastin ja professori Heikki Halilan arvioon.

Puoluehallitus sanoo tiedotteessaan, että keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Väyrynen on ollut perustamassa kilpailevaa kansalaispuoluetta. Lisäksi Väyrynen kuuluu sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustossa kristillisdemokraattien valtuustoryhmään.

– Asiantuntijoidenkin mielestä tämä on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla Suomen Keskustasta poliittisessa toiminnassa, puoluehallitus sanoo.

Tarasti ja Halila katsovat lausunnossaan, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen. Heidän mielestään keskustan sääntöihin pitäisi kuitenkin tarkennukseksi tehdä lisäys, jonka mukaan puolueen puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, joka on vaalia edeltäneen 12 kuukauden aikana ollut muun puolueen jäsen.

Puoluehallituksen mukaan asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset valmistellaan osana Seinäjoen puoluekokouksen päättämää puolueen sääntöjen uudistamista.

Väyrysen mielestä asiantuntijoiden lausunto osoittaa, että keskustan säännöt ovat monitulkintaiset.

Väyrynen sanoo tiedotteessaan, että tästä syystä asiantuntijat ehdottavat sääntöjen muuttamista.

Väyrynen myös huomauttaa, että lausunnonkin mukaan vaalikelpoisuuden ratkaisee puoluekokous. Hän uskoo puoluehallituksen kannanoton tähtäävän siihen, että ennen puoluekokousta vältettäisiin perusteellinen keskustelu puolueen linjasta ja tulevaisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä toivottaa Väyrysen tervetulleeksi kisaan puoluehallituksen säännöillä