Niinistön heitto ihmetyttää: "En tiedä, oliko se vitsi vai vahinko"

Presidentinvaalikampanjan kääntyessä loppusuoralle on yksi mies, josta keskustan puoluejohto ei halua puhua. Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen ehdokkuudesta olisi puolueen nykyjohdon niin helppo provosoitua, että häntä ei selvästikään haluta edes mainita nimeltä.

Keskusta käynnisti lauantaina Helsingissä puolueen puheenjohtajapäivillä Matti Vanhasen kampanjan loppukirin. Tilaisuudessa yhdessä Vanhasen kanssa esiintynyt puolueen puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä ei halunnut lähteä Väyrys-keskusteluun.

– Keskustalla on vain yksi ehdokas, Matti Vanhanen, Sipilä toteaa.

Uusimmissa mielipidemittauksissa Väyrynen on ollut aavistuksen Vanhasen edellä. Jos tilanne pysyisi samana itse vaaleissa, olisi se eittämättä keskustalle nolo tilanne.

– Matti tekee huiman loppukirin ja näin ei tule käymään, Sipilä vakuuttaa.

Puolueen varapuheenjohtajatkaan eivät halua analysoida Väyrysen ja Vanhasen taistelua.

– Me tehdään työtä Matin puolesta ja toivotaan, että hän on toisella kierroksella haastamassa istuvaa presidenttiä, sanoo varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.

– Me keskitytään omaan tekemiseen. Meidän näkökulma näistä kilpakumppaneista on, että pyrimme haastamaan Sauli Niinistön, linjaa varapuheenjohtaja Antti Kurvinen.

 

Vanhasen tv-esiintyminen vakuutti

 

Vaikka toisen kierroksen paikka on mielipidemittausten perusteella tässä vaiheessa kaukainen haave, keskustaväki uskoo käänteen parempaan tapahtuneen. Puolueessa ollaan erittäin tyytyväisiä Vanhasen esiintymiseen torstaisessa Ylen yksilötentissä.

– Torstai oli positiivinen käänne, Matti vakuutti monia ihmisiä silloin. Olin perjantaina Etelä-Pohjanmaalla kampanjoimassa ja nyt oli ensimmäisen kerran sellainen olo, että ihmiset ovat heräämässä vaaleihin. Tähän asti olen ajatellut, että nukutaanko nämä vaalit kokonaan ohi, Kurvinen analysoi.

Myös Vanhanen itse kertoo huomanneensa ison käänteen.

– Erityisesti tämän viikon yksilötenttien jälkeen palautteen käänne on ollut aivan dramaattisen suuri. Moni ihminen aloittaa juttunsa sillä, että silmät avautuivat ja he päätyivät äänestämään minua, Vanhanen sanoo.

 

Istuvalle kritiikkiä

 

Siinä missä Väyrysestä ei haluta puhua, Niinistöä keskustaväki piikittelee mielellään. Hampaisiin joutui erityisesti Niinistön torstainen heitto Kuopion torilla, kun hän letkautti että "toista kierrosta ei tule."

– Vähän ihmettelin presidentin lausuntoa. Eiköhän anneta kansan päättää siitä asiasta. Elämme demokratiassa ja on tärkeää että, vaaleja käydään ja ennen kaikkea tärkeää että ne käydään usealla kierroksella, Kulmuni sanoo.

– En tiedä, oliko se vitsi vai vahinko. Mutta pidämme huolen, että toinen kierros tulee, vakuuttaa puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Konkari-Väyrynen uskoo taistelevansa itsensä toiselle kierrokselle