Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat huolettavat Orpoa - kadonneista suurin osa luultavasti lähtenyt maasta

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että suurin osa vastaanottokeskuksista kadonneista turvapaikanhakijoista on todennäköisesti poistunut maasta. Keskusrikospoliisi tiedotti hiljattain, että vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut noin 2 500 turvapaikanhakijaa.

– Enemmän olisin huolestunut niistä, jotka saavat kielteisen päätöksen ja eivät halua lähteä maasta. Kielteisen päätöksen saaneita tulee olemaan tuhansia, Orpo sanoo.

Orpo muistuttaa, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija ei ole enää oikeutettu mihinkään etuuksiin Suomessa. Jos kielteisen päätöksen saaneet eivät halua poistua maasta, vaarana on alakulttuurin syntyminen ja näiden ihmisten katoaminen "maan alle".

– Tällainen ilmiö pyritään estämään muun muassa perustamalla kielteisen päätöksen saaneille palautuskeskuksia, jotka olisivat tiukemmin kontrolloituja kuin vastaanottokeskukset. Myös ulkomaalaisvalvontaa on tiukennettava, jotta kadonneet pystytään saamaan kiinni.

Orpo on huolissaan myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden keskittymisestä pääkaupunkiseudulle. Hän pelkää, että jos kunnat eivät anna kuntapaikkoja myönteisen päätöksen saaneille, vaarana on maahanmuuttajien muodostamien slummialueiden syntyminen pääkaupunkiseudulle.

– En halua, että tilanne lähtee jopa turvallisuusviranomaisten käsistä, kuten Ruotsissa on käynyt.

Orpon mukaan kuntapaikkojen tilanne on tällä hetkellä huono. Tilanne on hiukan parempi länsirannikolla ja suurimmissa kaupungeissa, mutta kuntapaikkoja tarvittaisiin kattavasti koko maassa. Orpo sanoo, että Suomessa tehdään nyt noin 300–400 myönteistä päätöstä viikossa.

– Kansliapäällikkötyöryhmä pohtii nyt pikaisesti, miten kunnat saataisiin antamaan kuntapaikkoja. Yksi vaihtoehto on kuntakorvauksen korottaminen, mutta en kuitenkaan usko sen ratkaisevan kaikkea. Yksi vaihtoehto on, että kotouttaminen olisi nykyistä enemmän kuntien käsissä.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä Orpo vieraili Kuopiossa sunnuntaina puheenjohtajakampanjansa tiimoilta.

Hän sanoo, ettei aio hävitä kampanjoinnissa kilpakumppanilleen valtiovarainministeri Alexander Stubbille. Orpo myöntää Stubbin tavoin soitelleensa puoluekokousedustajille.

– Satakunta edustajaa olen soittanut läpi. Olen kuitenkin tehnyt järjestötyötä 20 vuotta ja tunnen kentän hyvin. Luotan enemmän siihen.

Orpo sanoo edelleen olevansa tyytymätön kokoomuksen kannatukseen, vaikka kannatus näyttääkin viimeisimmissä mittauksissa kääntyneen hienoiseen kasvuun. Orpon mukaan kokoomuksen ongelma on se, että puolue on menettänyt yhteytensä kansalaisten arkeen.

– Kokoomuksen on pyrittävä pääministeripuolueeksi, ja siihen vaaditaan yli 20 prosentin kannatusta.

Orpo otti hieman yllättäen kantaa myös hallituksen koulutuspolitiikkaan. Hän sanoo, että koulutusleikkaukset olisi pitänyt tehdä pienempinä.

– Koulutukseen on tehtävä satsauksia, kun taloustilanne paranee.