Kiertävä kattomies otti rahat ja häipyi

Talosta toiseen kiertänyt ja kattopeltitöitä kaupannut 68-vuotias mies ehti huijata usean vuoden aikana kymmeniä ihmisiä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina miehen puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen kuudesta petoksesta ja viidestä lievästä petoksesta.

Mies on jo aiemmin tuomittu vastaavista teoista neljä kertaa vuosina 2011–2013.

Nyt käräjäoikeudessa käsitellyt tapaukset sattuivat vuosina 2009–2014. Huijaukset tehtiin Kuopiossa, Juankoskella, Nilsiässä, Keiteleellä, Pielavedellä sekä Kajaanissa.

Lisäksi internetin keskustelupalstoilla miehen kerrotaan liikkuneen muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kemin seudulla.

Suurimmassa osassa tapauksia kattomyyjä otti sovituista töistä etumaksut, mutta hävisi sen jälkeen ja urakat jäivät tekemättä tai kesken. Etumaksut vaihtelivat 100 eurosta 4 700 euroon.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa esillä olleista tapauksista ensimmäinen sattui vuonna 2009 Vehmersalmella. Kauppias lupasi tehdä peltikattoremontin 3 500 eurolla.

Mies aloittikin urakan, mutta jätti sitten työn kesken.

Työn tilannut ja urakan jo maksanut mies yritti tavoittaa kauppiasta, mutta tämä oli ”hävinnyt”. Talon katto seisoi keskeneräisenä kaksi vuotta, vaikka osa tavaroista toimitettiin talon pihaan asti.

Poliisille kattomies selitti jättäneensä työn kesken, koska asiakas oli alkanut ”uhittelemaan kavereillaan ja venäläisilläkin”.

Mies kiisti tehneensä rikosta tai edes laiskotelleensa.

– Kaikkea en vaan ole kerinnyt ja nyt on vielä viime viikot satanutkin, joten katolle ei ole ollut nousemista, mies lausui kuulustelussa vuonna 2011.

Toisessa tapauksessa kattomies selitti työn viivästyneen, koska räystäslaudat olivat maalaamatta.

– Minä olin jo kerran menossa työtä tekemään, mutta tuolloin käytössäni ollut Lada teki tenän.