Kiinalaisaktivisti haluaa pois maasta - vetosi Obamaan

Kiista kiinalaisaktivisti Chen Guangchengin kohtalosta paisuu.

Chen sanoo, että hänet painostettiin lähtemään Yhdysvaltain Pekingin-suurlähetystöstä. Eilen aktivistin kerrottiin poistuneen lähetystöstä vapaaehtoisesti ja tahtovan jäädä Kiinaan.

Chen sanoo, että amerikkalaiset johtivat häntä harhaan suostutellessaan hänet lähtemään lähetystöstä. Chenin mukaan hänelle ei kerrottu, kuinka vaarallinen tilanne on hänelle ja hänen perheelleen. Chen pyytää presidentti Barack Obamaa auttamaan heidät pois Kiinasta.

Chen on parhaillaan sairaalassa Kiinan viranomaisten valvonnassa. Hän loukkasi jalkansa paetessaan kotiarestista Yhdysvaltain suurlähetystöön 22. huhtikuuta.

Yhdysvallat sanoo, ettei painostanut Cheniä pois lähetystöstä. Amerikkalaisten mukaan Chen halusi perheensä luo eikä pyytänyt maalta turvapaikkaa. Lähteiden mukaan Yhdysvallat käy edelleen keskusteluja Chenin kanssa selvittääkseen, mitä hän haluaa.

Chenin oleskelu suurlähetystössä kiristi Yhdysvaltain ja Kiinan välejä. Kiista on kiusallinen Obamalle, jota republikaanit syyttävät pehmoilusta Kiinan suhteen.