Kiinan jättiläinen tuli Finnpulpin omistajaksi – jättitehtaan perussuunnittelu käynnistyy

Maailman suurimman havusellutehtaan rakentaminen Kuopioon ottaa uuden askeleen, koska Finnpulp Oy:n uudeksi omistajaksi on tullut kiinalainen pehmopaperialan jätti Hengan International.

Yhtiön Finnpulpiin tekemä 11,7 miljoonan euron sijoitus oikeuttaa 36,5 prosenttiin osakekannasta.

Hong Kongin pörssissä noteeratun Henganin osuus maan kasvavista pehmopaperimarkkinoista on 20 prosenttia. Pitkälti perustajaperheen edelleen johtama yhtiö on valittu useissa kansainvälisissä foorumeissa arvostetuimpien kiinalaisten yhtiöiden joukkoon.

Tulevaisuudessa sillä on mahdollisuus kasvattaa osuuttaan yhtiöstä 49 prosenttiin.

Samanaikaisesti aikaisemmat omistajat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja sijoitusyhtiö Grizzly Hill Capital ovat kasvattaneet sijoituksiaan yhtiöön. Molempien osuus yhtiöstä on 11,5 prosenttia.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti maailman suurimman ja nykyaikaisimman havusellutehtaan tontin asemakaavan tammikuussa.

Biotuotetehtaan perussuunnittelu kaupungin pohjoispuolelle Sorsasaloon on käynnistynyt. Yhtiön omistajat rahoittavat noin 15 miljoonan euron esisuunnitteluvaiheen.

Tehtaan perussuunnittelu kestää noin vuoden. Nyt aloitettava työ on esivaihe, jonka pohjalta yhtiön tavoitteena on tehdä lopullinen investointipäätös ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Samalla alkaisivat myös rakennustyöt tehdastontilla.

 

Aluehallintovirasto myönsi Finnpulpille ympäristöluvat Kuopion Sorsasaloon suunnitellulle tehtaalle viime vuoden maaliskuussa.

Saadut lupaehdot ovat yhtiön mukaan tiukimmat, mitä toimiville alan laitoksille on missään aiemmin asetettu. Ne ovat myös selkeästi tiukemmat kuin EU:n alan parhaille käytännöille asettamat vaatimukset.

Ympäristöluvan valitusmenettely on vielä käynnissä. Valitukset luvista ovat Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Ratkaisua odotetaan kesän aikana.

Lainvoimaisen ympäristöluvan saaminen on hankkeen seuraavien vaiheiden toteutumisen perusedellytys.

Jos noin 1,4 miljardin euron tehdasinvestointi toteutuu, sen työllisyysvaikutus on hankevaiheessa 5 700 henkilötyövuotta.

Valmiin biotuotetehtaan vaikutus Suomen vientituloon on yhden prosentin verran, työllisyyteen 1 500 vakituista työpaikkaa Pohjois-Savossa ja koko valtakunnallisessa arvoketjussa 3 400. Toiminnan käynnistyttyä tehdasalueella työskentelee 200 henkilöä. Puuraaka-ainetta tehdas käyttää 6,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tällainen yhtiö rupesi Finnpulpin omistajaksi – liikevaihto yli 2,5 miljardia euroa

Finnpulp osti 11,6 miljoonalla eurolla rannan kiinteistöjä

Rannan asukkaat neuvottelevat Finnpulpin kanssa

Hallinto-oikeus hylkäsi Finnpulpista tehtyjä valituksia

Uusimmat

Kotimaa

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä – viennin mahdollinen hyytyminen suurin huolenaihe

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Häme ulkoistaa terveyskeskuspalveluita Mehiläiselle, vaikka sote-uudistuksen valmistelu on kesken

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.