Kiinan presidentti kävi Suomessa - Intian pääministeri voi tulla

Intian Suomen-suurlähettiläs Ashok Kumar Sharma kannustaa lisäämään Suomen ja Intian koulutuksellisellista, tieteellistä ja taloudellista yhteistyötä. Hän tapasi torstaina Kuopiossa Itä-Suomen yliopiston, Kuopion kaupungin ja yritysten, kuten Digian, johtoa.

Suurlähettiläs kertoo, että harkinnassa on Intian pääministerin Narendra Modin vierailu lähitulevaisuudessa Suomeen.

–  On mahdollista, että pääministeri vierailee Suomessa. Suomi on Intialle tärkeä maa korkean tietotekniikkansa takia, suurlähettiläs sanoo.

Toisen Aasian jättivaltion Kiinan presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Suomeen huhtikuun alussa.

Ashok Kumar Sharma on tehnyt pitkän uran jättivaltion ulkoasiahallinnossa, johon hän siirtyi vuonna 1981 Intian keskuspankista. Vuosina 2011–2014 hän oli Intian Kazakstanin-suurlähettiläs.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teki vientimatkan runsas vuosi sitten Intiaan. Suomen vienti Intiaan on vähentynyt huippuajoistaan. Suurlähettiläs korostaakin, että molemmat valtiot ovat kiinnostuneita yhteistyön lisäämisestä.

– Yhteistyötä on jo nyt joillakin alueilla. Intiassa on monia yliopistoja, jotka haluavat yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Muun muassa syöpätutkimus, hammaslääketiede, kansanterveystyö ja neurologia ovat aloja, jotka kiinnostavat intialaisia yliopistoja. Esimerkiksi neurologiassa voisi olla yhteistutkimuksia, suurlähettiläs korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.