Kiintiöpakolaisten matka Ylä-Savoon katkesi ennen kuin se edes alkoi

Kiintiöpakolaisten matka Ylä-Savoon näyttää katkeavan ennen kuin se on alkanutkaan. Yksikään kunta ei tahdo ottaa pakolaisia yksin ja kunnat ovat sitoneet omat päätöksensä toisten kuntien päätöksiin.

Aiemmin jo pakolaisista kieltäytyneiden Pielaveden ja Keiteleen lisäksi kielteisen päätöksen on kaikessa hiljaisuudessa tehnyt Kiuruvesi. Asia päätettiin Kiuruvedellä jo huhtikuussa valtuuston suunnittelukokouksessa, josta ei pidetty pöytäkirjaa.

–Koska asiasta oltiin niin yksimielisiä, en tee siitä ollenkaan esitystä hallitukselle, kertoo Kiuruveden kaupunginjohtaja Erkki Strömmer.

Valtuuston puheenjohtaja Eero Lämsä sanoo, että pakolaisille löytyi ”sydäntä”, mutta valtuusto koki, että Kiuruvesi ei ole valmis pakolaisiin.

–Resurssit eivät riitä ja sekin pelko oli, että kuntalaiset eivät olisi suhtautuneet pakolaisiin hyvin. Myös pakolaisten sopeutuminen mietitytti, Lämsä sanoo.

Kiuruveden päätös on ollut myös muiden kuntien tiedossa.

Myös Vieremä on päättänyt asiasta pöytäkirjojen ulkopuolella.

–Se oli sellaisessa epävirallisessa valtuustoseminaarissa maaliskuussa, kertoo Vieremän kunnanjohtaja Ari Hukkanen.

Suomen valtio on sitoutunut ottamaan vuosittain vastaan 750 kiintiöpakolaista. Pakolaiset odottavat sijoituspaikkaa eri puolilla maailmaa olevissa pakolaisleireissä.

Suomen sitoumukset eivät ole täyttyneet viime vuosina kuntapaikkojen puuttumisen takia. Ely-keskusten tehtävä on neuvotella kuntien kanssa sijoituspaikoista.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.