Kiira säästi Savon pahimmalta – junaliikenne takkuaa sunnuntaina

Kiira-myrsky ei iskenyt Savoon samanlaisella voimalla kuin eteläisimpään Suomeen. Pahimmilta sähkökatkoilta vältyttiin ja sunnuntaiaamuna sähköt oli saatu palautettua muutamaa kymmentä taloutta lukuunottamatta koko Savon Sanomien levikkialueen asukkaille.

Savon Voiman Verkon jakelualueella pahin sähkökatkotilanne oli lauantai-iltana kello 22 jälkeen. Tuolloinkin sähköttä oli vain reilut 1 500 taloutta.

Pelastuslaitoksella ei ollut koko Pohjois-Savossa myrskyyn liittyen yön aikana kuin yksi tarkistustehtävä, eikä sekään aiheuttanut toimenpiteitä.

– Pahin myräkkä meni etelä- ja itäpuolelta. Täällä oli normaali vesisade ja pikku ukkonen, ei aiheuttanut pelastuslaitokselle tehtäviä, palomestari Kalevi Bruun Pohjois-Savon pelastuslaitokselta selvittää.

Etelä-Savossakin sade, tuuli ja ukkonen aiheuttivat ainoastaan yksittäisiä tehtäviä. Esimerkiksi Savonlinnassa vesisateessa ja pimeydessä reitiltään eksynyt noin 7-metrinen vene oli ensin noin 20 metriä kiviä kolisteltuaan päätynyt mantereelle kahden puun väliin.

Savonlinnan järvipelastajat pelastivat veneessä olleet kuusi henkilöä mantereelle. Onnekkaasti kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Vene kärsi merkittäviä vaurioita.

Myrsky aiheutti suurempia tuhoja Etelä-Suomessa. Kiiran aiheuttamat tuhot heijastuvat junaliikenteeseen vielä sunnuntainakin. Viime yönä riehunut ukkonen sekä pitkät sähkökatkot aiheuttivat useita vikoja ratalaitteisiin muun muassa Lahti-Kouvola, Kouvola-Mikkeli sekä Luumäki-Lauritsala väleillä, kertoo Rataliikennekeskus.

Aamupäivän junille myöhästymiset voivat olla tunnista kahteen tuntiin. Vikoja korjataan parhaillaan. Korjausarviota ei toistaiseksi ole.

Ukkosmyrskyt kaatoivat useita puita radalle myös Kehäradalla Martinlaakson ja Vantaankosken välissä eilen illalla. Raivaus- ja korjaustöitä on tehty koko yön ja ne jatkuvat edelleen.

I- ja P-junia liikennöidään 30 minuutin vuoroväleillä. Tämän hetkisen arvion mukaan viat saadaan korjattua kello 19 mennessä.

Sähköverkkoyhtiö Carunan mukaan lähes kaikki Kiira-myrskyn aiheuttamista vioista on korjattu. Voimakkaat tuulenpuuskat ja salamat aiheuttivat eilen vakavia tuhoja Carunan asiakkaille Keski- ja Länsi-Uudellamaalla.

Yhtiön mukaan puoliltaöin sähköttä oli enää alle 1 700 yhtiön asiakasta, kun enimmillään sähköttä oli noin 20 000 asiakasta.

Energiateollisuuden sähkövikakartan mukaan kaikkiaan Suomessa oli kolmen aikoihin sunnuntaiaamuna reilut 13 000 asiakasta ilman sähköä.

Kiira-rajuilman vahinkojen määrää vielä mahdoton arvioida

Rajuilmasta satoja hälytyksiä Uudellamaalla – ihmisiä kehotetaan yhä varovaisuuteen puistoissa

Myrsky yllätti vesillä liikkuneet: vene pamautti puiden väliin

Myrsky aiheutti tuhoa rautateille: junia myöhässä jopa kaksi tuntia

Kiira-rajuilma aiheutti lauantai-iltana 85 tehtävää Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle

Kiira-rajuilma sekoitti Flown pasmat – yleisön pääsy alueelle ja ulkolavojen esiintymiset keskeytettiin väliaikaisesti

Kauppakeskuksessa vesi suihkusi sisään - katso video

Kiira vai Klaara? Näin myrskysäät nimetään