Kilpailuvirasto antoi Veikkaukselle sapiskaa markkinoinnista – ei aina noudata periaatteitaan tai säännöksiä

Veikkaus ei aina noudata markkinoinnissa omia vastuullisuusperiaatteitaan tai rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä, ilmenee Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksestä. KKV vaatiikin Veikkauksen rahapelien markkinoinnin sääntelyn uudistamista niin, että se ehkäisee ja vähentää rahapelihaittoja nykyistä paremmin.

Veikkauksen brändi- ja markkinointijohtaja Suvituuli Tuukkasen mukaan KKV:n raportti tunnistaa monia asioita, jotka ovat nousseet esille myös yhtiön omissa selvityksissä.

–  Niihin me olemme jo tarttuneet. Viime viikolla infossa kerroimme keskeisistä muutoksista, joita markkinointiin on tulossa, Tuukkanen sanoo.

Veikkaus kertoi muun muassa leikkaavansa ja rajoittavansa markkinointikuluja sekä tarkentavansa sisältölinjauksia. Tuukkasen mukaan Veikkauksen tuoreet linjaukset on jo mainittu KKV:n raportissa. Hän kuitenkin arvelee, ettei niiden vaikutusta ole pystytty syvällisesti arvioimaan.

Tuukkanen ei vielä ota kantaa siihen, aiheuttaako KKV:n raportti lisätoimenpiteitä Veikkauksessa.

"Sijoittelu on yhteiskunnallinen päätös"

KKV kritisoi selvityksessään Veikkausta pelaamiseen kannustamisesta ja peliautomaattien sijaintia. Sen mukaan markkinointia tukee se, että peliautomaatteja on sijoitettu paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon. Veikkaus ilmoitti viime viikolla vähentävänsä peliautomaattien määrää tuhansilla jo ensi vuonna.

–  Se, että rahapeliautomaatit on sijoitettu sillä tavalla kuin ne on sijoitettu, niin se on ollut yhteiskunnallinen päätös. Se, että jos ne kokonaan päätetään poistaa, niin myös se on yhteiskunnallinen päätös, Tuukkanen sanoo.

KKV:n mukaan Veikkauksen tulisi vastuullisuuden lisäämiseksi mainostaa nykyistä monipuolisemmin pelaamisen hallintaan liittyviä välineitä. Lisäksi pelaamisen hallintaa tulisi mainostaa vähintään yhtä voimakkaasti kuin itse pelejä. Näihin ehdotuksiin Veikkauksessa suhtaudutaan Tuukkasen mukaan myönteisesti.

KKV esittää lisäksi, että arpajaislain säännöksiä tulisi tarkentaa ja Poliisihallituksen linjauksia rahapelin markkinoinnista päivittää. Viraston mukaan lainsäädäntö ei esimerkiksi määrittele nykyisellään riittävän tarkasti, millainen markkinointi on liiallista.

Virasto haluaa myös, että rahapelien markkinointisääntelyn rikkomisesta langetettaisiin nykyistä laajempia markkinointikieltoja ja uhkasakkoja. KKV toteaa, että Suomessa voisi olla rahapelien mainoksia etukäteen tarkistava taho, kun nykyään merkittävä vastuu säännösten tulkinnasta on Veikkauksella itsellään.

Veikkaus ei kommentoi ehdotuksia sääntelyn uudistamisesta.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) viestitti perjantaina STT:lle, että lainsäädännön selkeyttämistä ja rahapelimainosten ennakkotarkistuksia tulee arvioida osana arpajaislakien uudistamista.

Veikkaus menettää osuuttaan nettipelaamisessa

Veikkauksen uudistusten ennakoidaan rokottavan yhtiön tulosta. Paatero (sd.) sanoi tiistaina, että seuraavaksi tulee selvittää, onko Veikkauksella keinoja paikata tulojen pienenemistä esimerkiksi nettipelaamisen lisätuotoilla. Lausunto on herättänyt kritiikkiä asiantuntijoiden keskuudessa, sillä heidän mukaansa nettipelaaminen voi lisätä peliongelmia entisestään.

–  Vastuullinen näkökulma olisi se, että kun Veikkaus vähentää näitä peliautomaatteja, niin ei missään nimessä lähdettäisi keksimään nettiin korvaavia pelituotteita, sanoi kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Helena Tuorila.

Paatero perusteli perjantaina STT:lle näkemystään sillä, että rahapelaamisen volyymi siirtyy entistä vahvemmin internetiin. Ministerin mukaan Veikkaus kuitenkin menettää markkinaosuuttaan digitaalisissa peleissä Suomesta ulos tapahtuvalle pelaamiselle. Tämä virta uhkaa vahvistua edelleen, jos pelituotteet eivät ole riittävän kilpailukykyisiä.

–  Jotta digitaalisen pelaamisen myötä syntyviä pelihaittoja voidaan vähentää, on toteutettava rajoittavat toimet, jotka vähentävät ulos pelaamista. Toiseksi on kyettävä kanavoimaan pelaamista tunnistautuneeseen pelaamiseen, jossa pakolliset rajoitukset ehkäisevät pelihaittoja, Paatero viestitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuopiolaiselle Ritva Paavonsalolle Suomen Leijonan komentajamerkki

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja viilsi miekalla häntä arvostellutta jäsentä päähän ja vahti jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatesteillä

Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan

Ohisalo tukisi myös Kuopion joukkoliikennettä

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoiminta hurahtaa jälleen käyntiin, kokoontumisrajoitukset lievenevät – Saariselällä pääsee tänään laskettelemaan

Ravintolat avaavat ovensa, asiakkaita sisään enintään puolet normaalista – myös suureen osaan uimahalleista ja kirjastoista pääsee jälleen

Käräjillä alkaa oikeudenkäynti United Brotherhoodin johtajan raskaista syytteistä – epäillään välittäneen kilokaupalla huumeita ja rakennuttaneen jengirahoilla omakotitaloja Porvooseen

Huviveneellä pitää jatkossa olla päällikkö, mutta veneen vuokraaminen helpottuu

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus, pyöräilijöille takavalo – uusi liikennelaki tulee voimaan tänään

Suomi avautuu maanantaina: ravintolaan, kirjastoon ja uimahalliin pääsee taas

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.