Kimmo Kivelä: Soinin apinoiminen ja yhden asian liikkeeksi ajautuminen olisi kohtalokasta

Kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps.) sanoo perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin olleen puolueen kasvot ja kiistaton auktoriteetti. Uuden puheenjohtajan tulee johtaa puoluetta eri tavalla ja hakea oma roolinsa.

– Sellaista auktoriteettia ei voi tulla kuin Soini. Se olisi kohtalokasta, jos rupeaisi apinoimaan Soinia.

Puoluetta ei voi johtaa Brysselistä

Kivelän mukaan puoluetta ei voi johtaa nykytilanteessa Brysselistä, kuten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho aikoo tehdä, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi.

– Nyt ollaan ihan eri kokoinen puolue ja hallituspuolue. Perussuomalaisten johtaminen on tässä tasavallassa yksi kovimpia johtajan hommia, Kivelä sanoo.

Vaarana vangittu jättiläinen

Kivelä arvioi, että maahanmuuttokysymykset nousevat yhä enemmän keskiöön, valitaan puheenjohtajaksi eduskuntaryhmää johtava Sampo Terho tai Halla-aho. Hän näkee kuitenkin vaarana sen, että puolueesta tulee yhden asian liike. Se toisi tietyn kokoisen kannatuksen, mutta puolue olisi pahimmassa tapauksessa "vangittu jättiläinen".

Kivelän mukaan eduskunnassa ollessaan Halla-aho ei ottanut juurikaan kantaa muuhun kuin maahanmuuttoon. Terhoa hän luonnehtii ryhmässä laajaa luottamusta nauttivaksi yleispoliitikoksi.

– Terhon voitto tulee olemaan selvä, mutta Halla-aholle halutaan tyydyttävä tulos, jolla olisi painoarvoa puolueen sisäisissä mittelöissä, Kivelä arvioi.

Toivottu hallituskumppani

Kivelä arvioi kuntavaalien menevän yllättävän hyvin negatiivisen gallupkierteen jälkeen. Maan taloudessa on tapahtunut selvä käänne parempaan ja ihmiset ymmärtävät, että kipeät ja monella tavalla vastenmieliset päätökset ovat olleet välttämättömiä. Hän myöntää, että haasteena on katsomoon lähteneiden äänestäjien houkutteleminen uurnille.

Kivelä povaa, että seuraavissa eduskuntavaaleissa perussuomalaisille tulee suhteellisen hyvä tulos ja perussuomalaiset on toivottu hallituskumppani.

– Me olemme monessa mielessä hallituspolitiikan takuumies. Emme olo tehneet poliittisten irtopisteiden irtiottoja, vaan olemme edenneet maltillisesti ja asiallisesti hallitusohjelman mukaisesti.

Ylessä roiskunut aina

Yleisradion hallintoneuvostoa johtava Kivelä pitää tärkeänä, että Ylen sisälle annetaan työrauha ja meneillään olevat kehittämistoimenpiteet viedään maaliin.

– Ylessä on enemmän tai vähemmän aina roiskunut. Toimittajakunnassa on räiskyviä persoonia ja tuollaisen organisaation johtaminen ei ole helppoa. Se on melkein kuin jonkun taideyhteisön johtamista, Kivelä vastaa kysymykseen Ylen ongelmien syistä.

Muillakin sama tauti

Muutamat perussuomalaiset kansanedustajat ovat leimanneet Ylen punavihreiden toimittajien äänitorveksi. Onko asia näin?

– He ovat kokeneet näin eikä sitä kokemusta heiltä pois saa. Kaiken keskustelun keskellä toivoisin, että nähtäisiin se iso kuva, miten merkittävä instituutio Yle on suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on paljon muutakin kuin uutis- ja ajankohtaistoimintaa, Kivelä vastaa.

Kivelän mukaan koko mediakenttää on vaivannut sama tauti eli sillä on ollut asennoitumisvaikeuksia perussuomalaisia kohtaan.

– Toivoisin, että olisimme samalla viivalla kuin poliittiset kumppanit.