Kimppakyytejä, pyöräilyä ja etätyöpäiviä suositellaan junaseisauksen lääkkeiksi

Liikenneasiantuntijat suosittelevat suomalaisille kimppakyytejä, pyöräilyä ja etätyöpäivien pitämistä alkuviikon junaliikenneseisauksen haittojen välttämiseksi.

 

Mitä peruuntuu ja miksi?

Veturimiesten liiton työnseisauksen on määrä alkaa maanantaina kello 18, ja kaikki sen jälkeen lähtevät vuorot Venäjän-junia lukuun ottamatta peruuntuvat. Veturinkuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Mielenilmaus on vastalause hallituksen päätökselle avata rautateiden henkilöliikenne kilpailulle.

 

Ketkä kärsivät eniten?

Pahiten seisauksesta kärsii pääkaupunkiseudun työmatkaliikenne, jossa lähijunia käyttää päivittäin noin 200 000 matkustajaa. Helsingin Seudun Liikenne (HSL) pystyy korvaamaan vain pienen osan junavuoroista bussivuoroja lisäämällä.

 

Bussi, taksi, pyörä tai kimppakyyti alle

Bussiyhtiöt ovat varautuneet lisäämään vuoroja peruuntuneiden kaukojunavuorojen korvaamiseksi, ja myös taksikeskukset eri puolilla maata ovat laittamassa kaiken kalustonsa liikenteeseen.

Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikön Sami Luoman mukaan pääkaupunkiseudun junamatkalaisten kannattaa maanantai-iltana ja tiistaina harkita normaalien arkirutiinien muuttamista.

– Kannattaa mahdollisuuksien mukaan harkita kimppakyytejä, pyöräilyä tai etätyöpäivän pitämistä, Luoma sanoo.

 

Vältä ruuhkahuippuja

Jos liikenteeseen lähtee omalla autolla, autoilu kannattaa Luoman mukaan ajoittaa pahimpien ruuhkahuippujen ulkopuolelle, sillä pääkaupunkiseudun tieliikenne voi junaseisauksen takia ruuhkautua normaalia pahemmin.

Taksin saaminen voi olla vaikeaa

Taksiliiton puheenjohtajan Kai Anderssonin mukaan taksien saaminen voi olla vaikeaa tiistaiaamun ja -iltapäivän ruuhkahuippuaikoina. Hän muistuttaa, että taksin saamista voi helpottaa ennakkotilauksella.

Andersson ja Luoma eivät kuitenkaan usko, että kansakunnan elämänmeno suistuu raiteiltaan junaliikenteen seisauksen takia.

– Aiemmat kokemukset osoittavat, että ihmiset osaavat itse varautua aika hyvin näihin tilanteisiin etätyöpäivillä, omilla autoilla ja muilla ratkaisuilla, Andersson sanoo.

– Kaksi vuotta sitten olleen seisauksen vaikutukset jäivät odotettua pienemmiksi, vaikka silloin myös bussit, raitiovaunut ja metro seisoivat. Ihmiset keksivät muita ratkaisuja, Luoma muistelee.

 

Mihin asti häiriöt jatkuvat?

Vaikka työnseisaus loppuukin puoliltaöin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, voi keskiviikkoaamun liikenteessä olla vielä häiriöitä. Yli vuorokauden mittaisen seisauksen jäljiltä kaikki junat eivät välttämättä ole oikeilla paikoillaan, kun liikenne alkaa.

 

Mistä saa tietoa junaliikenteen palautumisesta?

– Kannattaa seurata meidän tiedotuskanaviamme nettisivuillamme, Twitterissä ja Facebookissa. Sieltä löytyy ajantasaisin tieto, VR:n viestintäasiantuntija Jenni Vuorio neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Miksi veturimiehet pysäyttävät junaliikenteen?