Kiovassa vieraillut presidentti Niinistö sai päivityksen Itä-Ukrainan tilanteesta ja kiitokset Suomen tuesta

Ukrainan rauhan eteen tehdään kovasti töitä, vakuutti presidentti Sauli Niinistöä torstaina Kiovassa virallisella vierailulla isännöinyt Volodymyr Zelenskyi. Ukrainan presidentin mukaan tavoitteena on niin kutsutun Normandia-ryhmän – Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan – huippukokous vielä tämän kuun aikana.

Tarkkaa päivämäärää hän ei halunnut luvata. Zelenskyi muistutti samalla, ettei ollut itse edes allekirjoittamassa paljolti kuolleeksi kirjaimeksi jääneitä Minskin sopimuksia. Pyrkimys edetä on kuitenkin kova.

–  Olen vakuuttunut, että voimme sopia ja ratkaista monia tärkeitä ja vaikeita kohtia Minskin sopimuksista, hän sanoi.

Normandia-kokouksesta tullee toteutuessaan myös Zelenskyin ensimmäinen tapaaminen presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Ukrainan uuden ja kokemattoman presidentin on pelätty antavan Venäjälle liikaa periksi, mutta ainakin lehdistötilaisuudessa Niinistön kanssa viesti oli selvä: Ukraina haluaa kaikki "panttivankinsa" vapaiksi eikä lännen Venäjä-pakotteita pidä purkaa ennen kuin Ukrainan itsemääräämisoikeus ja alueen koskemattomuus on palautettu. Nord Stream 2 -kaasuputkihanke sai myös ohimennen moitteet.

–  Uhka koko Euroopalle, kuului Zelenskyin tuomio.

"Kunnia Ukrainalle - sankareille kunnia!"

Näyttelijästä Ukrainan johtoon ponnahtanut Zelenskyi aloitti presidenttinä vasta toukokuussa, ja Niinistö on aivan ensimmäisiä ulkomaisia valtiojohtajia, joka vierailee hänen luonaan. Virallinen vierailu alkoi Kiovan syyskuisessa helteessä juhlavasti kansallislauluilla ja kunniakomppanian tarkastamisella Mariinski-palatsin pihalla.

Sotilaita Niinistö tervehti ukrainaksi: Kunnia Ukrainalle!

–  Sankareille kunnia! rivistöt vastasivat Ukrainassa käytetyn tavan mukaan.

Vain hieman ennen Niinistöä Ukrainan presidenttiä olivat käyneet tapaamassa Venäjän Kertshinsalmessa kiinni ottamat ja viime viikonloppuna vapauttamat merisotilaat.

Niinistön mukaan Suomi on myös Itä-Ukrainan suhteen valmis tarjoamaan suuria tai pieniä "hyviä palveluja", jos niistä on apua rauhan saavuttamisessa. Zelenskyi kiitteli Suomea pitkään jatkuneesta tuesta Ukrainan asialle.

Niinistöltä vastavierailukutsun saanut Ukrainan presidentti oli myös kertonut monista uudistushankkeistaan.

–  Tiedämme kaikki, miten vaikeaa uudistusten toteuttaminen on. Toivotan menestystä vaativassa työssä, Niinistö kommentoi.

Sotavankeja, SS-miehiä, Stalinin uhreja

Kahdenvälisten suhteiden osalta Ukrainaa kiinnostaa Zelenskyin mukaan yhteistyö koulutuksessa, energiatehokkuudessa ja jätehuollossa.

Vierailun yhteydessä myös allekirjoitettiin yhteistyösopimus Suomen kansallisarkiston ja Ukrainan valtiollisen arkistolaitoksen välille. Mailla riittää tutkittavaksi yhteistä, synkkää historiaa: talvisodassa Raatteentielle pysäytetty Neuvostoliiton 44. divisioona oli kotoisin Ukrainasta.

Kansallisarkiston tutkimusjohtajan Päivi Happosen mukaan ukrainalaisia kiinnostavat erityisesti sotavangit Suomessa talvi- ja jatkosodan aikana. Suomalaisten huomio taas kohdistuu hänen mukaansa Ukrainan alueella sotineisiin suomalaisiin SS-miehiin sekä Stalinin vainojen uhreihin.

–  Tänään käytiin jo keskusteluja siitä, millaisia aineistoja täällä on näihin kumpaakin projektiin liittyen, Happonen kertoi Kiovassa.

Hänen mukaansa yhteistyötä arkistotutkijoiden välillä on ollut ennekin, mutta sopimus edesauttaa asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Median listat eniten tienanneista lyhenevät monissa maakunnissa – Verohallinto asetti tulorajaksi 100 000 euroa

Presidentti Niinistö mukana kunnianhimoisempia ilmastotoimia vaativassa aloitteessa

Lintilä haluaa Rosbergin formuloiden "turbonapin" investointeihin, mutta asiantuntijat eivät odota kovin suuria riihessä päätetyiltä yritysten tuplapoistoilta

Hätäkeskuslaitokselle etsitään uutta johtajaa – samalla puretaan porilaisen ministerin päätös keskittää kaikki Poriin

Oppositio ruotii hallituksen budjettia kyselytunnilla – "Ymmärtääkö hallitus, että kaikkialla Suomessa ei kulje metro tai ratikka"

Islaminuskoinen mies pyysi rukoushetkiä, Helsingin kaupunki ei ottanutkaan töihin – käräjiltä tuomio työsyrjinnästä

Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi Pasi Kostamovaara

Useampi kuin joka toinen suomalainen syö ulkona spontaanisti

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.