Kirjat ovat lahjanvaihdon hittituote

Joululahjojen vaihdoissa kirjat ovat naisten vaatteiden lisäksi suosituin kohde. Erityisen paljon Joulupukki tuo tupla- tai triplalahjoina suomalaista kaunokirjallisuutta. Vaihtokirjojen kuninkaita ja kuningattaria ovatkin Finlandia-voittajat, sekä vuodesta toiseen Ilkka Remes, kertovat STT:n haastattelemien tavaratalojen edustajat.

- Joulun alla kirjakaupoissa käy ihmisiä, jotka eivät muuten osta kirjoja. Kun he kerran vuodessa näin tekevät, ostavat he suosituimpia kirjoja. Olisi ihme, jos ei näitä kirjoja osuisi useampia yhdelle henkilölle lahjaksi, Helsingin Aleksanterinkadun Suomalaisen kirjakaupan Heidi Reyes sanoo.

Vaikka loppiaista pidetään usein takarajana joululahjojen vaihdoille tai palautuksille, voi myyntikelpoisen tuotteen monissa liikkeissä vaihtaa vielä tällä viikolla kuittia vastaan. Asiakkaat tietävät nykyään hyvin, että lahjojen vaihto on kauppojen tarjoama ylimääräinen palvelu.

- Vaihdon ehdoista kerrotaan yleensä jo oston yhteydessä, joten yllätyksiä ei juuri tule. Vaihdossa on hyvä olla kuitti, ja tuotteen on oltava myyntikuntoinen, muistuttaa Turun Stockmannin tavaratalon johtaja Päivi Kuntze.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.