Iisalmen ortodoksijupakka: Kirkkokärhämä velloo yhä kiivaana

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan (SS 30.4.) ortodoksikirkko teki virheen asettaessaan kirkkoherra Elias Huurinaisen toimituskieltoon.

– Pelkkää spekulaatiota, ei perustu mihinkään tietoihin, tapausta arkkipiispa Leon puolesta kommentoiva lakimies Jaakko Ikonen kuittaa.

Iisalmen ortodoksinen seurakunta teki arkkipiispa Leon toimeenpanemana poliisille tutkintapyynnön koskien seurakunnan toimintaan liittyviä epäiltyjä talousepäselvyyksiä.

Ikosen mukaan poliisia on pyydetty selvittämään, ovatko seurakunnan edellinen seurakuntaneuvosto, kirkkoherra Elias Huurinainen sekä ortodoksisen seurakunnan säätiö ja Iisalmen ortodoksisen seurakunnan eri yhtiöt syyllistyneet luottamusaseman ja virka-aseman väärinkäyttöön.

Ortodoksikirkko katsoo, että rikosepäily on erittäin vahvasti kytköksissä kirkkoherran asemaan pappina ja velvollisuuksiin hengellisenä toimijana, siksi toimituskielto on oikeutettu.

– Nämä seikat velvoittivat ortodoksikirkkoa pikaisiin toimenpiteisiin Huurinaisen hengellisten toimitusten rajoittamiseksi. Tämä on se viitekehys, josta arkkipiispa katsoo asiaa.

Jaakko Ikosen mukaan poliisi aloittaa asiasta esitutkinnan. Savon Sanomat ei tavoittanut poliisia vahvistamaan tietoa.

Professori Tolvanen syytti arkkipiispan hätiköineen toimituskiellon langettamisessa, mutta ortodoksisen kirkon näkemys on toinen. Ortodoksien mukaan Iisalmen epäselvästä tilanteesta on oltu tietoisia jo pidemmän aikaa sekä seurakunnan johdossa että seurakuntalaisten keskuudessa.

– Sitä taustaa vasten tämä Tolvasen heitto herättää kysymyksiä, että eikö hän oikeasti ole ollut tietoinen tästä, Ikonen sanoo.

Matti Tolvanen on mukana ortodoksikirkon toiminnassa kirkolliskokousedustajana.

Arkkipiispa on asettanut Huurinaisen toimituskieltoon, joka arkkipiispan tulkinnan mukaan koskee kaikkea kirkon toimintaa.

Toimituskielto tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, ettei Huurinainen saisi kastaa äitienpäivänä pojanpoikaansa. Ikosen mukaan arkkipiispa ei ole ottanut kantaa tähän yksittäistapaukseen.

– Minun käsittääkseni arkkipiispa suorittaa tässä asiassa inhimillisen kohtuusharkinnan. Arkkipiispa voi suorittaa harkinnan ja hänellä on yksinomainen valta suorittaa se. Siihen ei voi ottaa kantaa kukaan toinen osapuoli.

Arkkipiispa voi siis halutessaan antaa Huurinaiselle luvan lapsenlapsensa kastamiseen. Päätöstä asiasta tai edes kohtuusharkinnasta ei ole vielä tehty.

Ortodoksien mukaan kyse ei ole Huurinaisen mustamaalaamisesta.

– Arkkipiispa Leo välitti sellaiset terveiset, että hän toivoisi, että nyt annettaisiin esitutkintaviranomaiselle työrauha. He tutkivat ja selvittävät asiat. On seurakunnan edun mukaista, että tämän asian selvittää riippumaton valtion viranomainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Skandaali: Arkkipiispa esti kirkkoherraa kastamasta lapsenlapsensa

Syytön kunnes miten se meni?

Arkkipiispa asetti Isä Eliaksen toimituskieltoon

”Toimivaltaa ei ole ylitetty eikä tahallisia virheitä tehty”

Iisalmen ortodoksiseurakunta saa myös tukea