Kirkossa käynnistyi häirinnän vastainen #totuusvapauttaa-kampanja

Joukko kirkon piirissä toimivia aktiiveja on aloittanut #totuusvapauttaa-nimisen kampanjan, jonka tavoitteena on tuoda esiin kirkossa tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja ahdistelua sekä rohkaista puuttumaan ongelmiin. Aktiivien mukaan kampanja on osa maailmanlaajuista #metoo-liikettä.

– Haluamme, että myös kirkon päättävissä elimissä tultaisiin tietoisiksi, että kirkossakin tämä ongelma on. On myös paljon heitä, jotka eivät ole huomanneet ja heränneet siihen, ettei kirkko ole sen ongelmattomampi yhteisö kuin muutkaan, sanoo kampanjan aktiiveihin kuuluva Satu Lapinlampi Oulusta.

#totuusvapauttaa-kampanjan verkkosivulta löytyy seksuaalisen häirinnän vastainen vetoomus. Vetoomuksen allekirjoittaneiden joukossa on myös arkkipiispaksi pyrkiviä ehdokkaita, ainakin teologian tohtori Heli Inkinen, Espoon piispa Tapio Luoma sekä ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström.

– On tärkeää, että tämä aihe nousee esiin. Toivottavasti saamme lopun tähän tai ainakin pienennettyä (ongelmaa), sanoo piispa Vikström.

 

Porvoossa häirintäyhdyshenkilöt auttavat

 

Ruotsinkielisessä Porvoon hiippakunnassa on nimetty kaksi yhteyshenkilöä, mies ja nainen, joihin voi olla yhteydessä häirintätapauksissa. Kampanja-aktiivi Lapinlammen mukaan toiveena on, että tällainen yhteyshenkilöjärjestelmä voisi tulevaisuudessa olla käytössä jokaisessa hiippakunnassa.

Tampereen hiippakunnassa puolestaan häirintään puuttumisen ohjeita on tarkennettu vuonna 2015. Ohjeistuksia uusitaan parhaillaan Turussa ja Helsingissä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo tiedotteessa, että kirkossa on oltava toimintamallit, joiden avulla häirintä tulee esille ja siihen pystytään puuttumaan. Hän pitää valitettavana, että kirkkokaan ei ole häirinnästä vapaa.

– Häirinnän suhteen pitää kuitenkin olla nollatoleranssi: yksikin tapaus on liikaa.

#totuusvapauttaa-kampanja toimii ruotsiksi nimellä #sanningenbefriar ja saameksi nimellä #duohtavuohtadahkafriidjan. Kampanja kertoo keräävänsä kotisivuilleen myös kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta.