Kirstunvartija Orpo moitti populistisista lupauksista: "Tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla"

Tiukkasanaisen kirstunvartijan viitta oli taas vedetty valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) päälle, kun hän kritisoi opposition talouslinjauksia keskiviikkona. Kokoomusjohtajan mielestä "lupausten aavalla ulapalla" jokaiselle ollaan lupailemassa jotakin.

– Näyttää siltä, ettei yksikään puolue tässä salissa haluaisi rakentaa Suomea velkarahalla, mutta vaihtoehtobudjetit valitettavasti on rakennettu, tai ainakin monet niistä, höttöiselle pohjalle, Orpo syytti eduskunnassa.

Edessä on Orpon mukaan kiihtyvä velkaantuminen, korkeammat verot ja alhaisempi elintaso, mikäli tiukasta talouslinjasta ei pidetä kiinni.

– Suomen tulevaisuutta ei voi rakentaa velkarahalla.

– Tässä salissa pitää muistaa, että populismilla on lyhyet jäljet, Orpo sanoi.

Läksytykseen yhtyi myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Hän antoi palaa erityisesti suurimmalle oppositiopuolueelle SDP:lle.

– Menot on arvioitu alakanttiin ja tulot vastaavasti viritetty äärimmilleen, jotta teillä (SDP:llä) olisi varaa kaikkiin lupauksiinne. Kuilu esitystenne ja todellisuuden välillä on syvä ja leveä.

"Suutarien ja räätälien puolue" 

Kannatusmittausten ykkösenä keikkuva SDP antoi rukkaset väitteille, että opposition talouslinjaukset vastaisivat heikosti Suomen haasteisiin ja työllisyyden kasvattamiseen.

– Toisin kuin ministeri Orpo antoi ymmärtää, tästä meidän vaihtoehdostamme ei rohkeutta puutu, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

Lindtman peräsi muun muassa perhevapaa- ja sosiaaliturvauudistusten aloittamista sekä oppivelvollisuuden laajentamista toiselle asteelle.

Puoluetoveri Timo Harakan (sd.) mukaan pieni- ja keskituloiset palkansaajat ja eläkeläiset hyötyisivät enemmän SDP:n kuin hallituksen budjetista.

– Huolehdimme keskiluokasta paremmin kuin kokoomus. Ja huolehdimme pienyrittäjistä paremmin, kaltaisistani, sillä SDP on perinteisesti suutarien ja räätälien puolue, Harakka veisteli.

Eduskuntavaalit pidetään viiden kuukauden päästä 14. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koronatapauksia sisältänyt rahtilaiva jatkaa matkaansa Suomesta Saksaan

Tänään kannattaa nauttia lämmöstä, sillä ensi viikolla viilenee koko maassa

Työmarkkinajärjestöt eivät syty Erton ehdotukselle lakisääteisestä etätyöoikeudesta  –  etätöistä on järjestöjen mukaan hyvä sopia paikallisella tasolla

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi vuonna 1958 syntyneen naisen vangittavaksi Someron tulipalosta

Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – tutkinnassa tarkastellaan kolmen veneen liikkeitä

Suomessa todettu 16 uutta koronavirustartuntaa, Pohjois-Savossa ei uusia tartuntoja

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen

Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt

Otkes ei aloita varsinaista tutkintaa Imatran lentoturmasta – onnettomuuden syynä ilmeisimmin moottorivika

Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono – oleskelulupia ja EU-rekisteröintejä hakeville koituu ongelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.