Kirurgi: Jopa 50 000 suomalaista hyötyisi lihavuusleikkauksesta

Suomessa tehdään lihavuusleikkauksia selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsissa leikattiin viime vuonna 7 700 sairaalloisen lihavaa ihmistä, kertoo tamperelaisen Hatanpään sairaalan gastrokirurgi Pipsa Peromaa-Haavisto. Suomessa näitä leikkauksia tehtiin alle tuhat. Kuitenkin Suomessa on noin 50 000 ihmistä, jotka voisivat hyötyä leikkauksesta, arvioi Peromaa-Haavisto.

- Syynä leikkausten vähäiseen määrään ovat sekä potilaiden että lääkärikunnan asenteet. Täällä ajatellaan, että leikkauksessa käyminen olisi jotenkin häpeällistä, ja että lihavuus olisi aina itse aiheutettua, Peromaa-Haavisto sanoo.

Suomessa yleisimmän käytetyssä lihavuusleikkauksessa erotetaan tähystämällä mahalaukusta noin golfpallon kokoinen osa, loput vatsasta jää käyttämättä. Samalla ohutsuolen pituudesta ohitetaan noin puolitoista metriä. Peromaa-Haaviston mukaan olisi koko yhteiskunnan etu, että leikkauksia tehtäisiin enemmän ja myös nykyistä nuoremmille.

- Lihavuusleikkaus maksaa itsensä takaisin kuudessa vuodessa, kun leikkauksen avulla pystyy pitämään painon alhaalla helpommin. Vaikutukset lihavuuden liitännäissairauksiin, muun muassa kakkostyypin diabetekseen, uniapneaan ja verenpainetautiin ovat todella hyvät, Peromaa-Haavisto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.