Kittilä ei vieläkään niele syytteessä olevien päättäjien hyllyttämistä

Kittilässä on viikko aikaa miettiä, miten kuntapäättäjät suhtautuvat valtiovarainministeriön päätökseen pidättää kunnan syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan.

Ensi tiistaina kokoontuu kunnanhallitus, jonka yhdeksästä jäsenestä on syytteessä viisi.

Kunnanhallitus aikoo hakea Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta täytäntöönpanokieltoa ministeriön päätökselle, puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) sanoo STT:lle. Rajala ei ole syytettyjen joukossa.

– Kyllä me yritetään saada se täytäntöönpanokielto heti voimaan, Rajala ennakoi.

Valtiovarainministeriö pidättää 20 Kittilän kunnan luottamushenkilöä luottamustoimista siihen asti, että syytteet on käsitelty tuomioistuimessa. Syytteet koskevat törkeää virka-aseman väärinkäyttämistä sekä osan kohdalla myös virka-aseman väärinkäyttämistä, työturvallisuusrikosta ja työsyrjintää. Ministeriön mukaan syytteet ovat poikkeuksellisia ja vakavia väärinkäytösepäilyjä.

Yhteensä syytteessä on liki 30 Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Seuraavaan kunnanhallitukseen ehkä varajäseniä

Kittilän kunnanhallitus säilyy Rajalan mukaan päätöksentekokykyisenä, sillä syytteessä olevien henkilöiden varajäsenet eivät ole syytettynä.

Rajalan näkemys oli tiistaina, että valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti luottamustoimista pidätettyjen tilalle kokoukseen tulevat varajäsenet. Kittilän vs. kunnanjohtajan Sanna Ylinampan mukaan jokainen syytteessä oleva luottamushenkilö joutuu arvioimaan tilanteen itse.

– Kyllähän heidän täytyy itse se ratkaisu tehdä, että miten he käyttäytyvät. En voi siihen ottaa kantaa, hän sanoo.

Kittilän kunnanvaltuusto on kokoontumassa seuraavan kerran elokuussa.

Kunta päätti maaliskuussa, että syytteessä olevat saavat jatkaa toimintaansa, kunhan eivät osallistu päätöksentekoon asioissa, joissa ovat esteellisiä.

Koko kuntakriisi juontaa juurensa viiden vuoden takaisiin hissihankintojen epäselvyyksiin. Sittemmin laadittu Lex Kittilänä tunnettu laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Tästä on kyse

Kunnanjohtajan kohtelu syytteiden ytimessä

Kittilän kunnan päätöksenteko alkoi luisua raiteiltaan vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti.

Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren puuhista.

Joulukuussa 2013 kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautetaan tehtäväänsä. Seuraavana vuonna Mäkelälle annettiin potkut, jotka korkein hallinto-oikeus totesi myöhemmin lainvastaiseksi.

Mäkelän kohtelusta on nyt virkarikossyytteessä liki 30 Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Monien käänteiden jälkeen Suomen eduskunta sääti Lex Kittilänä tunnetun lain. Se sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon. Ministeriö päätti lain käyttöönotosta loppusyksystä.

Helmikuussa ministeriön asettama selvitysryhmä esitti, että syytteissä olevat luottamushenkilöt pidätettäisiin toimistaan heti.

Kittilä ei ole pidättämistoimiin ryhtynyt. Kunnanvaltuusto päätti viimeksi maaliskuussa, että syytetyt saavat jatkaa luottamustoimissaan.

Viime viikolla Lapin käräjäoikeus totesi Jouni Palosaaren syyttömäksi hissihaarassa. Syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyyttä, joten asia voi edetä hovioikeuteen, jos syyttäjä valittaa hovioikeuden päätöksestä.

Valtiovarainministeriö ilmoitti tiistaina pidättävänsä 20 syytteessä olevaa Kittilän nykyistä luottamushenkilöä luottamustoimista siihen saakka, kunnes heitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa. Pääkäsittelyn on määrä alkaa syksyllä.

Kittilän kunnanhallitus kokoontuu ensi tiistaina. Sen asialistalla on mahdollinen valtiovarainministeriön päätöksestä valittaminen ja täytäntöönpanokiellon hakeminen Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta.

Käräjäoikeus hylkäsi Jouni Palosaaren syytteen Kittilän kuntajupakan hissihaarassa

Kauhukuva Kittilässä: Laittomia päätöksiä, poliisi valtuustosaliin