Kittilän valtuusto erotti kunnanjohtajan

Kittilän kunnanvaltuusto on päättänyt erottaa kunnanjohtaja Anna Mäkelän luottamuspulan takia. Mäkelä vapautetaan heti tehtävästään.

Luottamuspulan takana on hiihtohissikiista, jonka kunnanjohtaja vei poliisin tutkittavaksi ohi kunnanhallituksen.

Kunnanjohtajan erottamista valmisteli tilapäinen valiokunta, joka esitti valtuustolle, että se erottaisi Mäkelän. Valiokunnan mukaan kunnanjohtajaa ei ole mahdollista siirtää muihin tehtäviin kunnan sisällä.

Tilapäisen valiokunnan esityksestä tehtiin valtuustossa kaksi vastaesitystä, joista kunnanvaltuutettu Mika Kuuselan (kesk.) esitys voitti. Kuusela esitti, että kunnanjohtajan irtisanominen pannaan täytäntöön heti ja hänet vapautetaan välittömästi tehtävistään. Äänestyksessä olivat vastakkain Kuuselan ja tilapäisen valiokunnan esitys. Kuuselan esitys voitti äänin 22-1. Neljä äänesti tyhjää.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen (vas.) vastaesitys ei saanut juuri kannatusta. Hän esitti, että tilapäisen valiokunnan esitystä ei hyväksytä, koska Mäkelän irtisanomiselle ei ole riittäviä ja asiallisia perusteita. Yrityksen esitys hävisi selvin numeroin Kuuselan esitykselle.

Valtuuston päätökseen jätettiin neljä eriävää mielipidettä.

- Kunnanhallitus käsittelee kunnanjohtajan erottamista kokouksessaan maanantaina. Kunnanhallitus valvoo valtuuston päätösten laillisuutta ja panee sen päätökset toimeen. Olen esittänyt eriävässä mielipiteessäni, ettei kunnanhallitus voi panna täytäntöön valtuuston laitonta päätöstä, sanoo Yritys.

Mäkelä ehti johtaa Kittilän kuntaa noin neljä vuotta. Hän kertoi jo ennen valtuuston kokousta valittavansa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, jos valtuusto erottaa hänet.

Myös Yritys uskoo, että asiaa puidaan vielä eri oikeusasteissa.

Mäkelä vei vajaa vuosi sitten poliisin tutkittavaksi hissihankinnasta vastanneen Levi Ski Resortin toimitusjohtajan toimet. Hän halusi muun muassa tietää, suosiko toimitusjohtaja Jouni Palosaari itävaltalaista valmistajaa.

Kiista päättyi siihen, että valtuusto asetti toukokuussa tilapäisen valiokunnan tutkimaan Mäkelän asemaa.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan muun muassa sitä, suosittiinko hissihankinnassa itävaltalaista valmistajaa. Tutkinnassa ovat myös eräiden kunnan luottamushenkilöiden toimet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.