Kiuru: Sotevaliokunta julkistaa torstain asiantuntijalausunnot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan torstaina saamat asiantuntijalausunnot tulevat erittäin todennäköisesti julkisiksi tiistaina. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) kertoo STT:lle, että hän suosittelee lausuntojen julkistamista tiistaiaamun kokouksessa.

Valiokunnan linjaa hän kuvailee avoimeksi, ja siksi hän uskoo myös torstaisten lausuntojen tulevan julki heti kokouksen päätyttyä.

Muun muassa Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen vaati Twitterissä lausuntoja julkisiksi sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Ykkösaamussa sote-uudistuksen kaatuneen aikapulaan ja eduskunnan hidasteluun.

Kiurun mukaan torstaiset asiakirjat puhuvat sen puolesta, että sote-uudistus kaatui perustuslaillisiin ongelmiin.

"Opettavaista luettavaa"

Kiuru kuvailee torstain lausuntoja "opettavaiseksi luettavaksi" ja sanoo niiden osoittavan, että hidastelusta syytetty eduskunta on todella ollut "puun ja kuoren välissä" sote-uudistuksen edetessä.

–  Lausunnot auttavat keskustelemaan sote-uudistuksen tosiasiallisista ongelmista, hän toteaa.

Myös Kiurua itseään on syytetty hidastelusta sote-prosessin aikana. Hän huomauttaa, että hallitus itse ei onnistunut korjaamaan perustuslaillisia ongelmia omasta uudistuksestaan.

–  Enää ei ole tarvetta todistaa, että sote-uudistus kaatui omaan mahdottomuuteensa ja peli olisi pitänyt viheltää poikki jo paljon aiemmin.

Valiokuntien asiakirjat tulevat julkisiksi, kun valiokuntakäsittely päättyy ja valiokunnan lausunto tai mietintö on valmis. Kiurun mukaan asiakirjat julkistetaan myös istuntokauden päätyttyä.

Nyt kyseessä ei ole kumpikaan tilanne, joten asiantuntijalausuntojen julkistamisesta on päätettävä erikseen. Käsittely keskeytyi, koska puhemiesneuvosto päätti perjantaina, ettei sote- ja maakuntauudistuksia ole enää edellytyksiä käsitellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seuraava hallitus voi löytää pöydältään sote- sekä sotu-sopan – "Ei ole helppoa"

Poliitikot pesevät soten jälkipyykkiä somessa: "Pörriäiset iloitsevat", "Tässä hieman faktaa"