Kivinen: Ylen organisaation selkeyttämiselle ilmeni tarve

Yleisradio yksinkertaistaa uutis- ja ajankohtaistoimintansa organisaatiota, yhtiö kertoo.

Taustalla on toimitusjohtaja Lauri Kivisen toimituksessa käymä kuulemiskierros.

– Kuulemisissa on käynyt ilmi, että organisaation selkeyttämiselle on tarve. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan sisässä halutaan tehdä selvemmäksi se, miten journalistinen päätöksenteko tapahtuu, jotta siitä ei ole missään epäselvyyksiä, Kivinen sanoo STT:lle.

Ylen uuden A-studion toimituksen päälliköksi on nimitetty journalistisista standardeista ja etiikasta vastaava päällikkö Riitta Pihlajamäki. Toimitukseen kootaan tv-lähetyksiä ja verkon ajankohtaisjournalismia tekevät toimittajat. Pihlajamäki raportoi Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle ja nousee uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtoryhmään.

Uutis-ja ajankohtaistoiminnan päivittäisestä johtamisesta vastaavaksi päälliköksi nimitetään nykyinen yhteiskuntatoimituksen päällikkö Riikka Venäläinen. Yhteiskuntatoimituksen päälliköksi nimitetään sisältöohjauksen päällikkö Jukka Niva.

Kivisen mukaan uusi A-studion toimitus koostuu 20–30 henkilön joukosta toimittajia, juontajia ja tuottajia, jotka ovat olleet useammassa yksikössä. Toisaalta esimerkiksi tutkivan journalismin MOT- ja Spotlight-ohjelmat jatkavat edelleen eri yksikössä Luovat sisällöt -yksikön alla.

– Sitä perustellaan sillä, että nämä kaksi (MOT ja Spotlight) ovat tutkivaan journalismiin keskittyviä toimituksia. Ajankohtaistoimitus tuottaa hyvin paljon syvempää, taustoittavampaa, laajempaa kokonaisuutta, vaikka siinä on myös tutkivan journalismin aineksia.

Nimitykset tulevat voimaan tammikuun 9. päivä. Muita muutoksia organisaatioon ei ole tehty, ja muut uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköt jatkavat Kivisen mukaan tehtävissään.

 

Kivinen ei ota eronneen esimiehen näkemyksiin kantaa

Ylen julkaisemassa tiedotteessa Kivinen korosti sananvapauden ja Ylen riippumattomuuden merkitystä.

– Sananvapaus ja Ylen riippumattomuus ovat niin tärkeitä asioita suomalaisille, ettei Ylen uskottavuuden yllä voi olla pienintäkään epäilystä, kun journalismi kokonaisuudessaan on isossa murroksessa.

Aiemmin tällä viikolla Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat tehtävistään. Molemmat perustelivat ratkaisujaan näkemyseroilla johdon kanssa.

– Lopetan työni ajankohtaistoimituksen esimiehenä, sillä sananvapauttani on rajoitettu, Eronen kirjoitti Facebookissa.

Erosen mukaan häntä ja hänen tiimiään oli pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Hänen mukaansa osa toimittajista oli lannistettu tekemään omasta mielestään merkityksetöntä, vallanpitäjien kannalta harmitonta journalismia.

STT:n puhelimitse tavoittama Kivinen ei ota Erosen näkemyksiin kantaa ja sanoo, ettei tiedä, mille ne perustuvat.

– On selvää, että meidän ei täydy suvaita tilannetta, että kukaan mistään syystä kokee työssään pelkotiloja. Työnantajan keskeinen tehtävä on huolehtia siitä, että sellaista ilmapiiriä ei yhtiössä rakenneta tai sallita, Kivinen sanoo.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut päätoimittaja Jääskeläistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JSN saanut kanteluita Ylestä ja Suomen Kuvalehdestä Sipilä-vyyhdessä

Toimitusjohtaja Kivinen kuulee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksia

Uusimmat

Kotimaa

Andersson kehui perussuomalaisia Suomi-Areenassa – "Jäsenistö muutti hallituksen kokoonpanon"

Kokoomuksen Porin-varavaltuutettu soitti hätäkeskukseen ja uhkasi polttaa Huhtasaaren talon – sai syytteen vain perättömästä vaarailmoituksesta, ei laittomasta uhkauksesta

Kolmevuotias lapsi hukkui jokeen Lahdessa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.