Kodin Kuvalehti: Jari Sinkkonen tyrmää vanhempien harhaluulon – "Hevonp*skaa, sanon minä"

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen neuvoo Kodin Kuvalehdessä neljä lausetta, jotka vanhempien tulisi lapsilleen sanoa. Ensimmäiseksi hän kehoittaa vanhempia ihastelemaan lapsensa ulkoista olemusta sanomalla esimerkiksi "Oletpa suloinen".

– Suomalaisvanhemmille ulkonäön ihastelu on ollut perinteisesti vaikeaa. Meille on opetettu, että lasta saa kehua vain reippaaksi tai ahkeraksi, ei söpöksi. Ulkomuodon kommentoimista on pidetty esineellistämisenä. Hevonp*skaa, sanon minä.

Sinkkonen painottaa, että lapsen on tunnettava olevansa vanhempiensa silmissä lumoava, jotta pohja terveelle itsetunnolle voisi kehittyä.

– Yksikään ihminen ei vahingoitu siitä, että häntä sanotaan ihanaksi, Sinkkonen muistuttaa.

Toinen Sinkkosen neuvoma lause on "Tule kainaloon".

– Lasta pitää möyhentää, rutistella, roikottaa ja pyytää kainaloon. Lapsi tarvitsee hellää riepottelua joka iässä, vaikka ei osaisi pyytää sitä, hän huomauttaa.

Kolmas lause on "Mitä puuhasit tänään päiväkodissa? Miten meni koulupäivä?". Sinkkosen mukaan tällaisen kysymyksen jälkeen vanhemman kannattaa vain kuunnella, ei kasvattaa tai luennoida.

– Tärkeintä on, että vanhemmat näyttävät lapselleen, että ovat hänestä loputtoman kiinnostuneita.

Neljäs lause on "Mitä haluaisit tehdä seuraavalla lomalla?"

– Kysyminen ei tarkoita, että luovuttaisit lapselle vastuun ja päätäntävallan. Se tarkoittaa vain, että arvostat hänen ajatuksiaan. Ihmisen on tärkeä tuntea pienestä asti, että hänen mielipiteellään on merkitystä.