Kodin turvajärjestelmä voi hälyttää murrosta tai vaikkapa tulipalosta

Kokolahden liikkuvainen perhe hankki kodin turvajärjestelmän suojaamaan taloa voroja vastaan. Kuopiolaisperheellä on hälytys myös tulipalon varalle. Lisäksi heillä on hätäpainike esimerkiksi sellaisten tilanteiden varalle, jolloin lapset ovat keskenään kotona, ja kutsumaton vieras pyrkii sisään.

– Hankimme turvajärjestelmän siksi, että kotimurrot ovat viime vuosina lisääntyneet. On epämiellyttävä ajatus, että joku tunkeutuisi kotiimme, Mari Kokolahti toteaa.

Järjestelmä napsaistaan päälle, kun perhe poistuu talosta. Se on hälytysvalmiudessa myös yöllä, mutta sallii perheen liikkeet yöaikaan talon sisällä eikä hälytä niistä. Aamulla joku perheenjäsenistä laittaa hälytyksen pois päältä hakiessaan lehden postilaatikosta. Järjestelmä hankittiin vartiointiyrityksestä, jonne hälytys menee ja josta vartija tulee heti paikalle tarkistamaan tilanteen. Laitekustannusten lisäksi Kokolahdet maksavat kuukausimaksua vartiointiyrityksen palvelusta.

Jos harkitsee turvajärjestelmän hankkimista, Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mika Kolehmainen neuvoo miettimään, mitä kodissaan haluaa turvata. Järjestelmän saa hälyttämään vain murrosta, tai sitten sen voi asentaa myös muun muassa tulipalon, vesivahingon tai sähkökatkon varalle.

Kolehmainen jakaa järjestelmät langallisiin ja langattomiin. Langallinen on varmempi, mutta kalliimpi. Siinä tieto ilmaisimen, kuten liiketunnistimen, ja kodissa sijaitsevan keskusyksikön välillä kulkee kaapelia pitkin.

Langattomassa vaihtoehdossa tieto kulkee radiotaajuutta pitkin. Kaapelointityöt nostavat langallisen järjestelmän hintaa. Siksi se olisi paras asentaa taloa rakennettaessa samalla, kun tehdään muitakin sähkötöitä. Langaton järjestelmä sopii usein vanhaan taloon, sillä se ei vaadi kaapelointia.

Jos tiedonsiirto keskusyksikön ja vartiointiliikkeen välillä on riippuvainen matkapuhelinverkosta, tiedonsiirto voi katketa. Kolehmaisen mukaan tiedonsiirron kodin keskusyksikön ja vartiointiliikkeen välillä saa yleensä myös jatkuvasti vikavalvottuna. Tällöin tieto kulkee varmimmin.

Turvalaitteet saa hälyttämään joko asukkaalle, vartiointiyritykseen tai molempiin. Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n turvajärjestelmien hintahaitari liikkuu yli tuhannen euron laitteista useiden kymmenien tuhansien eurojen kokonaisuuksiin. Jos haluaa luotettavat laitteet, Kolehmaisen mielestä muutaman kympin hälyttimiä kannattaa karttaa ja kysyä neuvoa alan asiantuntijoilta. Hänen mukaansa kodin turvajärjestelmissä ja -laitteissa hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.

Myös puhelinoperaattorit tarjoavat turvajärjestelmiä kotiin. Esimerkiksi Elisa Vahti Live -palvelulla voi tarkkailla kotia, mökkiä, lemmikkien tai lasten liikkeitä.

Elisa Oyj:n liiketoimintajohtajan Henrik Sundbergin mukaan palvelun käyttöä varten tarvitaan Elisa Vahti Live -kamera, internet-yhteys ja joko älypuhelin, tabletti tai tietokone. Mobiilisovellus ladataan älypuhelimeen tai tablettiin, kamera yhdistetään internetiin verkkojohdolla ja sijoitetaan haluttuun paikkaan. Kamera toimii myös langattomassa wifi-verkossa.

Asentajaa ei tarvita, Sundberg sanoo. Liiketunnistin reagoi liikkeeseen, josta saa halutessaan ilmoituksen omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Tärkeät tapahtumat voi myös tallentaa ja aikajanan avulla selailla viimeisen vuorokauden tapahtumia.

Sundbergin mukaan kameralla saa laadukasta kuvaa myös pimeässä. Palvelun kuukausimaksu yhden kameran osalta on kymmenisen euroa, kameran hinta on noin 120 euroa.

Teknologia halpenee, ja itse asennettavia kodin turvalaitteita saa kodinkoneliikkeistä ja nettikaupoista jopa muutamalla kympillä. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n erikoistutkijan Vesa Pentikäisen mukaan näissä laitteissa käytettäviä teknologioita, kuten kamera- ja liikesensoreita, on tutkittu VTT:llä muun muassa älykkään valaistuksen ohjauksen ja taloautomaation sovelluksissa.

Kaupallisten turvajärjestelmien luotettavuudesta ja toimivuudesta ei ole kuitenkaan tehty kattavia vertailuja.

Edullinen turvakamera tai kosteusanturi voi riittää, jos haluaa vain itse varmistaa, että kodissa on kaikki kunnossa, Pentikäinen näkee. Omatoimiasentajan on tärkeää huolehtia laitteiston tietoturva-asetuksista, ettei oman kodin valvontakameran kuva päädy heikon oletussalasanan vuoksi julkisesti näkyville jollekin hakkerisivustolle.

– Jos haluaa laitteen tai järjestelmän hälyttävän murrosta suoraan vartiointiliikkeeseen, kehottaisin kääntymään alan palveluita tarjoavien yritysten puoleen, Pentikäinen suosittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.