Alitajuista vai ei? Lemmikiksi valitaan ihmislapsen näköinen koira

Suomalaisihmisten mukaan on nimetty yli puolet Kennelliitolle rekisteröidyistä koirista. 100 suosituimmasta koirannimestä 52 prosenttia on ihmisten nimiä.

Liitto listasi nimet Savon Sanomien pyynnöstä. Nimet on poimittu Kennelliiton tuoreimman tietokannan noin 1,5 miljoonasta koirasta. Osa niistä ei ole enää elossa.

–Kyseessä on kulttuurimuutos. Ihmisen suhtautuminen koiraan on kaupungistumisen myötä muuttunut. Se ei ole enää ensisijaisesti hyötykappale, vaan persoona ja perheen osa, jolla on oltava nimi, kertoo lemmikkieläinten käytösneuvontaa antava eläintieteen tohtori, dosentti Kai Pelkonen.

Pelkonen antaa vertauksen: Jos ennen vanhaan pihakoira-Peni katkaisi jalkansa, se lopetettiin, jos siitä ei ollut enää tehtäväänsä. Jos nyt villakoira-Vilho katkaisee jalkansa, se viedään eläinlääkäriin ja maksetaan lähes mitä vain, että se saa parhaan hoidon.

–Nykyään koira täyttää hyvin usein ihmisen tunnemaailmassa samaa paikkaa kuin lapsi. Ja kun koirasta tulee tunneobjekti, jota kohdellaan kuin ihmistä ja jolle annetaan ihmisen oikeuksia ja arvoja, on vain luonnollista, että sille annetaan ihmisen nimi, Pelkonen arvioi.

Ei ehkä tietoinen valinta

40 vuotta koirien parissa työskennelleen Pelkosen mukaan nimi-ilmiöllä ja pienikokoisten rotujen suosion nousun välillä voi olla yhteys.

–Pienten koirien jalostuksessa on tuloksena ollut usein kehoon nähden suuri pyöreä pää, suuret silmät ja lyhyt kuono, eli litteät "kasvot"–sehän muistuttaa ihmislasta. Tällainen on esimerkiksi bostoninterrieri.

Pelkosen mukaan ihminen valitsee koiran usein ulkonäön perusteella.

–Pienistä ja suloisista tykätään. Ehkä ihminen ei tietoisesti valitse ihmisvauvan näköistä koiraa, mutta alitajuisia, tunteisiin perustuvia toimintatapoja voi olla vaikea aina tiedostaa.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola ei selittäisi pienten koirien suosiota sillä, että ihmiset etsivät sylivauvan korviketta.

–Pienten koirien suosion nousu on seurausta siitä, että kaupunkiin otetaan entistä enemmän koiria. Aiemmin koiria oli paljon maalla metsästyskoirina, nyt kaupunkilaiset kaipaavat luonnonmukaisuutta kotiinsa. Iso koira on hankala kuljettaa bussissa, käytännön syistä kaupunkikoiriksi valikoituu pieniä rotuja. Se on trendi.

Unholan mukaan suomalaiset eivät pidä koiraa vauvanaan.

–Niin pitkällä Suomessa ei vielä olla, onneksi. Amerikassa koiria puetaan ja kannetaan kainalossa diskoonkin. Se ei ole hyväksi koiran hyvinvoinnin kannalta, se ei täytä koirana olemisen piirteitä. Koira on eläin, ei mikään vauvan korvike. Inhimillistäminen ei ole eläimelle hyväksi, Unhola puuskahtaa.

Inhimillistämisestä tulee ongelmia

Kai Pelkosen mukaan useat koirien käytösongelmat johtuvat siitä, että omistaja on suhtautunut koiraansa kuin se ajattelisi ihmisen tavoin.

Kennelliitto korostaa, että koira voi parhaiten, kun se saa rodunomaista toimintaa. Inhimillistäminen ei ole eläimelle hyväksi.

–Seurakoiran tehtävä on olla seurana. Se ei kuitenkaan poista sitä, että koiran pitää antaa olla eläin. Se ei voi olla lapsilauman jatke, eikä se ymmärrä järkipuhetta. Koiran kasvattaminen on eri kuin lapsen kasvattaminen, vaikka molemmilla pitää olla rajat, viestintäpäällikkö Kaija Unhola huomauttaa.

Mitä seuraa siitä, jos ihminen mieltää koiran ajattelevan kuin ihminen?

–Jos koiraa kohtelee kuin pientä ymmärtämätöntä lasta, vastuuhenkilön pitää osata toimia oikein ja hoitaa koiraa niin, ettei sille tule vahingollista stressiä, vaan onnellinen elämä. Stressi tulee, jos koiran elämän tarpeet eivät tule täytetyiksi tai koira joutuu ristiriitatilanteisiin, joita se ei ymmärrä, kertoo Kai Pelkonen.

Pelkosen mukaan koiran kasvatuksessa on määrättyjä periaatteita. Koiralle pitää olla oikeuden- ja johdonmukainen.

–Pitää ymmärtää, ettei yksilöltä voi vaatia kauhalla, jos on lusikalla annettu. Eli koiralta ei voi vaatia sellaista, mitä se ei osaa. Jos haluaa sen jotain osaavan, sitä pitää opettaa eikä rankaista osaamattomuudesta. Valitettavan usein ihminen rankaisee koiraa, jos ei itse osaa opettaa sitä.

Johdonmukaisuus liittyy arkielämän sääntöjen muuttumattomuuteen.

–Onnellinen koira tietää, miten sen pitää tilanteessa toimia. Jos jokin asia kielletään joka toinen kerta ja sallitaan joka toinen, koira ei tiedä, miten toimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pieni koira oli joskus hovin koru

Kennelliitto: Tämän takia koiralla voi olla ihmisnimi

Tässä ovat sata yleisintä koirannimeä

Uusimmat

Kotimaa

Kysely: Käytätkö suojamaskia? Vaikuttaisivatko THL:n suositukset?

Helsinki-Vantaalla voi testata tarvittaessa satoja vuorokaudessa koronan varalta –  ensimmäinen päivä oli rauhallinen

Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle

Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Ari Helmisen uutisanalyysi: Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

"Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin" – varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloitti puoluejohtajakampanjan

Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia

Heinäkuu oli selvästi tavallista sateisempi, kylmyydessä tehtiin jopa ennätyksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.