Koirasudet pohdittavana susikannan hoitosuunnitelmassa

Suhtautuminen luonnossa mahdollisesti eläviin koirasusiin on pohdittavana Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa, kertoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä. Nykyinen lainsäädäntö ei tunne koiran ja suden risteytystä. Susikannan hoitosuunnitelmaa päivitetään paraikaa.

Niemen mukaan koirasudet ovat asialistalla myös Euroopan luonnonsuojelusopimuksen osapuolten kokouksessa parin viikon kuluttua.

- Siellä lähtökohtana on, että koirasusillakin olisi tiukka suojelu siihen asti, kunnes ne on tunnistettu ja tutkimuksella todettu koirasuiksi. Vasta sen jälkeen epäpuhtaat yksilöt tulisi esityksen mukaan poistaa luonnosta, Niemi sanoo.

Hänen mukaansa koirasusien tunnistaminen ja poistaminen edellyttää viranomaistoimia. Vapaasti niitä ei saa metsästää.

Koirasudet ovat keskiössä myös Perhon susijahtijutussa, jonka pääkäsittely alkaa Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa maanantaina. 15 miehelle vaaditaan rangaistusta törkeästä metsästysrikoksesta. Miehet kiistävät syytteen. He väittävät ammuttujen eläinten olleen koirasusia.

- Tämä on yleiseurooppalainen tilanne. Saksassa oli samanlainen tapaus, jossa metsästäjä oli jäänyt kiinni suden ampumisesta ja puolustusasianajaja otti vahvasti tapetille koirasusiasian, Niemi kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.