Koivu kukkii nyt Oulun korkeudella, heinä alkaa kukkia etelässä

Koivun kukinta on huipussaan Oulun korkeudella, ja ilman siitepölymäärät ovat korkeita myös Etelä-Lapissa, kertoo Turun yliopiston aerobiologian yksikkö.

Maan lounaisosissa ja Uudellamaalla kukinta on sen sijaan pääosin ohi. Siitepölyn määrä ilmassa laskee, mutta sitä on edelleen runsaasti lounaista Suomea lukuun ottamatta.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa ei suosittele allergialääkityksen lopettamista edes eteläisessä Suomessa.

- Siitepöly on niin kevyttä ja lentävää, että se kulkeutuu tuulen mukaan Keski-Suomesta. Oireita saa yhtä lailla kuin aiemmin.

Myös pajut kukkivat koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Seuraavaksi allergikkoja alkavat kiusata heinät, joita on Suomessa ainakin 40 lajia. Varhaisimmat lajit ovat jo aloittaneet kukintansa Etelä-Suomessa, ja kukinta on alkamassa myös maan keskiosissa.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan heinän siitepölymäärät ovat toistaiseksi hyvin pieniä. Pahin aika heinäallergiselle on heinäkuu.

- Jos on herkkä yhdelle lajille, usein timoteille, yleensä kaikki aiheuttavat allergiaa, Vuorenmaa sanoo.

Loppukesästä siitepölyä muodostaa vielä pujo, mutta se on Vuorenmaan mukaan "helppo" allergiakasvi.

- Pujo aiheuttaa oireita vain kasvin lähellä, koska siitepöly on raskasta. Siksi suosittelemmekin kitkemään pujot pois heinäkuun puolessavälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – Hänellä on tiedossa parempi ratkaisu

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Orpo patistaa perussuomalaisia vastuunkantoon: "Pitää ottaa kantaa myös hankaliin kysymyksiin, eikä vastata aina vain maahanmuutto"

Erikoislääkäreitä on koulutettu niin vähän, ettei määrä riitä kaikilla erikoisaloilla edes eläköitymisten kattamiseen – "Aloista huolestuttaa eniten fysiatria"

Postilakon sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelijan johdolla

Korkein oikeus saa pohdittavakseen visaisen pulman: Onko rikottu kaljapullo hengenvaarallinen teräase vai ei?

KKO ratkaisee, ovatko käräjäoikeuksien kesällä määräämät ajokiellot laittomia vai ei

Joulujuhla vai koulujuhla? Petteri Orpo selitteli viikonlopun somekohua: "Se karkasi siihen erikoiseen kulmaan, jota en tarkoittanut"

Eduskunnassa aloitettiin aktiivimallin hautajaisten vietto – kokoomusta syytettiin täyskäännöksen tekemisestä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.