Koivun siitepöly vaivannee vain vähän

Koivun siitepölykaudesta odotetaan tänä keväänä helppoa. Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että koivun kukinta on hyvin heikkoa koko maassa.

Asiaa on seurattu viimeisimmät 35 vuotta. Luken mukaan vain kerran aiemmin on seurantalaskennoissa esiintynyt hedenorkkoja vähemmän kuin tänä vuonna.

Suomalaiset koivut aloittavat kukinnan yleensä vasta toukokuussa. Siitepölyn kaukokulkeumat saattavat kuitenkin aiheuttaa allergiaoireita jo huhtikuusta alkaen.

Keskuksesta kerrotaan, että koivut joutuvat tänä vuonna käyttämään energiansa kasvuun lisääntymisen sijaan, koska ne kukkivat voimakkaasti viime keväänä. Lisäksi alkukesä oli viime vuonna kylmä, mikä ei suosinut kukka-aiheiden syntymistä.

- Heikko kukinta johtaa väistämättä myös huonoon siemensatoon, minkä takia uudistusaloille syntyy kesällä 2016 tavanomaista vähemmän koivun taimia, sanoo tutkija Tatu Hokkanen Lukesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Keskusta haluaa syntyvyyden laskusta "säästyneet" lapsilisät korotuksina nykyisiin lisiin – eduskunnan ajankohtaiskeskusteluun lapsimyönteisestä politiikasta saatiin kytkettyä myös koulun joulujuhlat ja Postin palkat

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Poliisi epäilee, että "Husu" Hussein on joutunut jo pitkään vainotuksi – kaupunginvaltuutetulle lähetettiin elokuussa hirttoköysi ja uhkauskirje

KRP epäilee: Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatketaan uudella nimellä

Suomalaiset luottavat tieteelliseen tietoon, kertoo Tiedebarometri

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.