Kokaiinin salakuljettaja nosti kanteen tullitarkastajia vastaan turhasta tarkastuksesta rajalla

Törkeistä huumerikoksista tuomittu helsinkiläismies nosti kanteen kahta tullitarkastajaa vastaan ja syytti heitä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja tuottamuksellisesta virka-aseman väärinkäyttämisestä, koska tullitarkastajat olivat pysäyttäneet miehen kerran lentokentällä myös niin, ettei hänellä sillä kertaa löytynyt huumeita.

Mies vaati oikeudelta, että tullitarkastajat on tuomittava maksamaan hänelle yli 1200 euroa korvausta vapauden menetyksen aiheuttamasta kärsimyksestä sekä noin 73 000 euroa kärsimyksen mahdollisesta aiheuttamista kuntoutumisterapiasta tullitarkastuksen aiheuttaman järkytyksen vuoksi.

Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi miehen nostamat kanteet kahta tullitarkastajaa vastaan. Helsingin hovioikeus ei antanut miehelle valituslupaa ratkaisusta, joten käräjäoikeuden päätökset asiassa jäävät voimaan.

Kulki usein Hollannin ja Suomen väliä

Mies itse tuomittiin jo aiemmin Helsingin hovioikeudessa ehdottomaan vankeuteen. Hovioikeus tuomitsi Jan-Erik Doktarin, 29, törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Lisäksi Doktar sai toisessa oikeudenkäynnissä muutamia kuukausia lisää vankeutta muun muassa kahdesta kaahailusta Helsingissä ja Keski-Suomessa. Helsingissä hän ajoi moottoripyörällä törkeää ylinopeutta kaupungin läpi, videoi kaahailunsa ja julkaisi sen netissä.

Huumerikoskokonaisuudessa oikeus kuitenkin hylkäsi seitsemän syytettä törkeistä huumausainerikoksista.

Oikeus katsoi, että Doktar oli syyllistynyt törkeään huumausainerikoksen viime vuoden syksyllä, kun Tulli otti hänet kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja paljasti hänen laukustaan lähes kilon poikkeuksellisen vahvaa, yli 90-prosenttista kokaiinia.

Aine oli yli kolminkertaisesti vahvempaa kuin millaista kokaiinia Suomessa yleensä tavataan.

Tullin mukaan mies oli aiemmin vuoden 2016 aikana käynyt jo seitsemän kertaa Hollannissa vastaavalla tavalla ja hänen syytettiin tehneen niilläkin matkoillaan huumekauppoja. Kaikkiaan Doktar oli käynyt tammi-elokuussa yhdeksän kertaa Hollannissa. Lisäksi hänet oli edellisvuonna tuomittu huumausainerikoksesta Ranskassa.

Oikeus kuitenkin hylkäsi Doktarin aiempia matkoja koskeneet syytteet näytön puutteen vuoksi.

Tämän jälkeen Doktar nosti itse kanteen kahta tullitarkastajaa vastaan, jotka olivat pysäyttäneet ja tarkastaneet hänen matkatavaransa elokuussa 2016 yhdellä matkalla, josta häntä ei tuomittu mistään.

Doktarin mukaan tullimiehet olivat törkeää piittaamattomuuttaan loukanneet hänen perus- ja ihmisoikeuksiaan sekä loukanneet hänen oikeuttaan liikkua vapaasti Schengen-alueen sisällä.

Oikeuden mukaan laissa kuitenkin sanotaan, että tullimiehillä on oikeus tehdä rajatarkastuksia. Tullimiehillä oli oikeus siten tarkistaa Doktarin tavarat ja vaatteita. Esimiehen luvalla heillä olisi ollut myös tehdä henkilöntarkastus Doktarille, mutta sitä he eivät olleet silloin tehneet.

Oikeuden mukaan Schengen-alueen vapaan liikkuvuuden säännöt eivät tarkoita sitä, että sisärajojen yli saisi kuljettaa mitä tahansa, vaan tullitarkastajat ja rajavalvojat saavat valvoa, mitä rajojen yli kuljetetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikeus palautti takavarikoidun Jaguarin huumekauppiaalle - kova tuomio kokaiinista

Uusimmat

Kotimaa

Hoitoalan opinnot eivät houkuta nuoria entiseen tapaan – sairaanhoitajaksi opiskeleva Otto Hyvärinen, 24, on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Teen tärkeää työtä"

Selkeä sää lupaa pakkasia – Etelä-Karjalan pelastuslaitos varoittaa heikoista jäistä

HS-gallup: Puolueiden kannatus näyttää vakiintuneen, perussuomalaiset edelleen ykkösenä

Pikkulasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin muut samanikäiset – mediasta välittyy usein hyvin raskas kuva pikkulapsiperheiden arjesta, arvioi tutkija

Kotkien piinaama valkohäntäpeura pelastui jäiltä ilmatyynyaluksen kyydissä Lappajärvellä

EU-puheenjohtajuus maksoi Suomelle lähes 80 miljoonaa – kokouksissa ei annettu perinteisiä tavaralahjoja, vaan kompensoitiin lentopäästöjä

Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Riippusilta romahti lumen painosta Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Eloranta: SAK:lla ei ole tekemistä Sähköliiton Piekkala-kantelun kanssa – "Muita kanteluita ei odotettavissa ainakaan SAK:sta"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.