Kokeile tätä Sibeliusten hääaterialla tarjottua ruokaa

Ruokakirjailijapariskunta Ritva ja Risto Lehmusoksan uusin teos, Jean Sibeliuksen pöydässä, ilmestyi sopivasti hetkeä ennen Jean Sibeliuksen juhlavuotta 2015, kirjoittaa Keskisuomalainen.

– Kyseessä on puhtaasti Sibeliuksen elämänkerta gastronomian näkökulmasta, kirjasta ei löydy yhtään nuottia eikä partituuria, painottaa Risto Lehmusoksa.

Kirja on hauskasti ja pilke silmäkulmassa kirjoitettu Risto Lehmusoksan tyyliin. Hänen vastuulleen jäi tekstin kirjoittaminen. Ruokapuoli eli arkistojen penkominen, ruokien valitseminen, kuvausrekvisiitan hankkiminen ja kuvausten suunnittelu oli Ritva Lehmusoksan harteilla.

78-vuotias pariskunta kertoo, että kirjan kustantajan Auditoriumin toimitusjohtaja Juhani Aromäki tarjosi mahdollisuutta kirjoittaa kirja suurmiehestä, sillä Lehmusoksat olivat jo kirjoittaneet kahden toisen suurmiehen, Mannerheimin ja Kekkosen, keittiön salaisuuksista.

 

Ritva Lehmusoksan mukaan he saivat tarvittavat luvat Sibeliuksen perikunnalta, ja niiden avulla ovet niin Kansallisarkistoon, Sibeliuksen perheen arkistoon kuin Ainolaankin saatiin auki.

Aino Sibelius oli äärimmäisen tarkka taloudenpidossaan. Hänen jäljiltään on säilynyt yli sata mappia täynnä kuitteja, ostoslistoja, ruokalistoja, ohjeita ja muita dokumentteja. Säilössä on myös paljon Sibeliuksen kapakkalaskuja.

Risto Lehmusoksa kertoo, että osa materiaalista oli pääosin muilla kielillä kuin suomeksi eli ruotsiksi, venäjäksi, ranskaksi, saksaksi ja italiaksi. Onneksi hän entisenä Gummeruksen toimitusjohtajana ja hartaana venäjän ja italian gastronomian harrastajana osaa edellä mainitut kielet.

– Sibelius oli todellinen kosmopoliitti, hän muun muassa opiskeli Berliinissä ja myös vieraili kaupungissa kymmeniä kertoja.

 

Jean Sibelius itse ei yleensä astunut keittiön puolelle, ainoastaan salaatinkastike oli hänen bravuurinsa. Sen sekoittamiseen ei muilla ollut asiaa.

– Kyseessä on aivan tavallinen ranskalainen salaatinkastike, mutta ilmeisesti Sibelius oli löytänyt parhaan sekoitussuhteen öljylle ja viinietikalle, Risto Lehmusoksa toteaa.

Säveltäjämestari oli kuitenkin mitä suurin kulinaristi. Hän rakasti ennen kaikkea ostereita. Niiden makuun hän oli päässyt ravintoloissa eri puolilla maailmaa. Toinen lempiruoka oli riista ja etenkin riistalinnut. Hienojen ruokien ohella Ainolassa syötiin tavallista arkiruokaa, kuten puuroja ja läskisoosia kuoriperunoiden kanssa.

Ritva Lehmusoksa kertoo, että metsä oli Sibeliuksen elämän tukipilareita jo lapsuudesta asti. Nuorena hän oli innokas metsästäjä ja kalastaja. Hän jopa poimi tuoretta sammalta tulitikkuaskiin, jotta saisi haistella ja tunnelmoida tuoreen metsän tuoksulla. Hän samoili metsissä mielellään ja lähti jopa kerran sienimetsäänkin Ainonsa kanssa.

 

Aino Sibelius oli kodin hengetär. Hän ei tosin itse seisonut hellan ääressä kauha kädessään, sillä perheellä oli 60 vuoden ajan sama luotettava ja rakastettu keittäjä Helmi Vainikainen.

Aino Sibeliuksen intohimo oli puutarha. Hän hoiti kuuluisaa Ainolan puutarhaa, kasvimaata ja hedelmätarhaa, joka oli Tuusulanrannan kuuluisin puutarha. Hän oli utelias puutarhuri ja oli erityisesti innostunut tomaattien kasvatuksesta. Parhaina kesinä kasvihuoneessa kasvoi 70 tomaatintainta. Perheen ruokavalio koostuikin pitkälti Ainolan puutarhan kasviksista.

Sibelius itse osallistui harrastukseen tuomalla tuliaisina ”sallatin” siemeniä Lontoosta.

 

Kirjaan valittiin ohjeita Aino Sibeliuksen omista ohjeista ja keittokirjoista.

Lisäksi Ritva Lehmusoksa sai penkoa Ainolan kaappeja ja varastoja ja sai kuvaustilanteisiin aitoja Ainolan astioita. Myös Hotelli Kämpin vanhoja astioita löydettiin tutulta antiikkikauppiaalta.

 

Uunissa paistettu vasikanpaisti

2,5 kg vasikanpaistia tai takajalkaa

1 rkl suolaa

0,5 tl valkopippuria

2 viipaletta silavaa

ruskistamiseen: 3 rkl voita

valelemiseen: lihalientä

1. Riippunut liha pestään, nuijitaan ja silavoidaan tiheään hienoilla, suolassa ja pippurissa kieritellyillä suikaleilla.

2. Voi ruskistetaan hyvin puhdistetussa uunipannussa ja paisti pannaan pannuun (mieluiten ristikolle) rasvainen puoli ylöspäin.

3. Pannu pannaan kuumaan uuniin. Niin pian kuin pannun pohja näyttää kuivalta, lisätään vähän lihalientä, mutta sillä ei saa valella paistia.

4. Kun paisti on hyvin ruskistunut, ripotellaan loput mausteet sen pinnalle.

5. Paistia valellaan liemellä joka 10. minuutti, ja lientä lisätään tarvittaessa.

6. Noin 2,5–3 tunnin paistamisen jälkeen lihaa tunnustellaan silavaneulalla tai lihahaarukalla, jolloin sen pitäisi olla valmista.

7. Paistoliemi siivilöidään ja kuoritaan. Tehdään tavallinen paistikastike, johon lisätään vähän kermaa ja lihalientä.

Hellun piparkakut

Ohje on taloudenhoitaja Helmi Vainikaisen. Tällä ohjeella piparkakuista tulee pehmeitä.

200 g siirappia

200 g fariinisokeria

200 g voita tai margariinia

2 pientä munaa

500 g vehnäjauhoja

1,5 tl soodaa

1–2 tl neilikkaa

1 tl pomeranssinkuorta

1. Siirappi kiehautetaan ja kaadetaan voin ja sokerin päälle. Vispataan kylmäksi.

2. Lisätään munat ja mausteet.

3. Sooda liotetaan pienessä vedessä, joka lisätään taikinaan yhdessä jauhojen kanssa.

4. Taikina saa seistä yön yli.

5. Paistettaessa uuni ei saa olla liian kuuma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.