Kokemäenjokeen valui liki 50  000 litraa polttoöljyä – kolmelle vaaditaan ehdollista vankeutta ja Porin Energialle yhteisösakkoja

Syyttäjä vaatii Kokemäenjoen öljyvuodosta Pori Energialle vähintään 100  000 euron yhteisösakkoa. Pori Energian kolmelle työntekijälle vaaditaan Satakunnan käräjäoikeudessa enintään puolen vuoden ehdollista vankeutta.

Yli kahden vuoden takaisessa vuodossa Kokemäenjokeen päätyi sadevesiviemärien kautta lähes 50  000 litraa polttoöljyä. Vuoto tapahtui, kun Pori Energian öljyn purkuputki yhdistettiin vahingossa väärään paikkaan.

Vuoto tapahtui joulukuussa 2017 Harjavallan lämpökeskuksessa, jonka liiketoiminnan Pori Energia oli vuokrannut. Osa valuneesta öljystä saatiin kerättyä talteen, mutta sitä päätyi viemäriverkostoa pitkin jokeen vähintään noin 44  000 litraa. Öljyä valui haastehakemuksen mukaan Kokemäenjokeen noin kahdenkymmenen kilometrin matkalle.

Syytteen mukaan yhtiö laiminlöi estää öljyn purun yhteydessä tapahtuvat laiminlyönnit. Kaukolämpöpäivystäjä oli syyttäjän mukaan jättänyt varmistamatta, että polttoöljyä päästettiin oikeaan putkeen. Saneerausprojektin vetäjä puolestaan ei ollut ohjeistanut päivystäjää täyttöputken vaihtuneesta paikasta ja putkien samankaltaisuudesta. Energiayksikön liiketoimintaa johtanutta syytetään siitä, ettei hän varmistanut, että öljyn vastaanottamiseen oli opastettu ja ohjeistettu. Syyttäjän mukaan projektin vetäjä ja liiketoiminnan johtaja tiesivät lämpökeskuksen hälytysjärjestelmän olevan keskeneräinen.

Laajaa ja pitkäaikaista vahinkoa

Öljy aiheutti syytteen mukaan pitkäaikaista vahinkoa, esti veden käyttöä ja aiheutti maaperän pilaantumista laajalla alueella. Öljystä oli haittaa vesistön virkistyskäytölle ja se haisi voimakkaasti. Syytteen mukaan öljy aiheutti myös pohjavedelle pilaantumisriskin ja riskin kaloille ja muulle pohjaeläimistölle.

Syytetyille vaaditaan tuomiota törkeästä ympäristön turmelemisesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta ympäristön turmelemisesta. Syyttäjän mukaan syytetyt aiheuttivat öljyvuodon törkeällä huolimattomuudella.

Ylen mukaan kaikki syytetyt työntekijät ja Pori Energia kiistävät syytteet.

Poliisi aloitti tutkinnan tapauksessa vuoden 2018 alussa. Esitutkinnan aikana epäiltyjä oli viisi, joista kahta ei lopulta syytetty. Poliisin mukaan Porin Energia otti vastuun tapahtuneesta ja teki yhteistyötä viranomaisten kanssa lisävahinkojen minimoimiseksi.

Öljyvahinkoa torjuttiin pitkään. Porin kaupunki tiedotti toukokuussa 2019, että Kokemäenjoen käyttörajoitukset öljyvahingon jäljiltä olivat päättyneet. Porin seudun terveydensuojeluviranomainen kertoi tuolloin, että jokivettä voi jälleen käyttää muun muassa kasteluvetenä, peseytymiseen ja löylyvetenä sekä uimiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.