Koko ilotulite-erä ei ollut viallinen

Iso osa Blingbling-ilotulitepadoista toimi vuodenvaihteessa niin kuin pitikin ja räjäytti ilmoille 49 tulitetta peräjälkeen yhdellä sytytyksellä. Tulilangan viive oli kahdeksan sekuntia, jotta sytyttäjä ehti kauemmaksi räjähdyksestä.

Kaksi samanlaista Blingbling-pataa aiheutti vakavat silmä- tai kasvovammat (SS 2.1.) vuodenvaihteessa, mutta tiedossa ei ole vielä, oliko ne sytytetty väärin vai oliko yksittäisissä tuotteissa jokin vika.

Kyseiset vahingot olivat vakavimmat ilotulitevammat, mitä koko maassa vuodenvaihteessa sattui. Selvittelyssä on, aiheutuiko Blingblingistä kolmaskin vastaava vahinko.

Savon Sanomien keräämien tietojen mukaan ainakaan koko erä ei kuitenkaan ollut viallinen, sillä Blingblingejä myytiin jopa noin 1 800 kappaletta ja suurin osa niistä toimi moitteettomasti. Esimerkiksi Kuopionkin seudulla Blingblingejä käytettiin ja käyttäjät sanoivat niiden toimineen hyvin.

Ilotulite-erissä voi kuitenkin aina olla yksittäisiä viallisia. Toinen vaihtoehto on, että sytyttäjät tekivät jotain väärin.

Kahta kasvovammoja aiheuttanutta tapausta tutkitaan ja selvitetään, miksi tuotteet räjähtivät kasvoille liian aikaisin. Maahantuoja aikoo itse tutkia tapauksen ja puhuttaa jo maanantaina ainakin toista ilotulitteen käyttäjistä.

Poliisi on ilmoittanut tutkivansa ainakin Kokkolan tapauksesta, mitä tapaturmassa oikein tapahtui ja miksi.

Lisäksi Suomen silmälääkäriyhdistys on kertonut, että toivoo Turvatekniikan keskuksen kanssa yhdessä selvitettävän, millaisessa tilanteessa vammat syntyivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.