Kokoomuksen eurooppalaispuolue EPP jäädyttää Fideszin jäsenyyden arvojen loukkaamisen takia

Unkarin pääministeri Viktor Orban laitettiin keskiviikkona selkä seinää vasten hänen eurooppapuolueessaan. Euroopan kansanpuolue EPP jäädyttää pääministeripuolue Fideszin jäsenyyden, koska se ei noudata eurooppalaisia arvoja.

Jäsenyyden jäädyttäminen tarkoittaa, että puolue ei voi asettaa ehdokkaita tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se jää kuitenkin muodollisesti EPP:n jäsenpuolueeksi ja voi käyttää sen tunnuksia.

Jo torstaina Orban joutuu jäämään ulkopuolelle, kun muut EPP:hen kuuluvat valtiojohtajat tapaavat ennen EU-huippukokousta.

Euroopan kansanpuolueen puoluevaltuusto päätti jäädyttämisestä Brysselissä äänin 190 puolesta ja kolme vastaan. Fidesz on ollut vaikea pala konservatiivipuolueelle, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä.

Orban oli paikalla kokouksessa. Puolue uhkasi aiemmin päivällä, että se jättää EPP:n, jos sen jäsenyys jäädytetään.

EPP aikoo perustaa arviointikomitean, jota johtaa Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Herman Van Rompuy. Unkarilaispuolue on suhtautunut myönteisesti komitean perustamiseen.

Jos komitea aikanaan toteaa arvojen jälleen toteutuvan, arvioitaisiin jäsenyyttä uudelleen.

Ratkaisu ei syntynyt helpolla. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoi kokouksen jälkeen, että EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul uhkasi erota, jos kompromissiratkaisua ei hyväksytä.

Vaakalaudalla puolueen yhtenäisyys?

Kokoomus on pohjoismaisten puolueiden kanssa toivonut Fideszin erottamista, koska keskustelu ei sen mukaan enää riitä.

Nyt hyväksytyssä päätöksessä puolue edellyttää, että Fidesz lopettaa valekampanjan, joka on suunnattu komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria vastaan. Maan pitää EPP:n mukaan noudattaa ilmaisunvapautta ja akateemista vapautta ja varmistaa Keski-Euroopan yliopiston mahdollisuus jatkaa toimintaansa. Perustettava Van Rompuyn komitea valvoo periaatteiden noudattamista.

Euroopan keskustaoikeisto ei ole yhtenäinen suhtautumisessaan itsevaltaiseen suuntaan menneeseen Unkariin. Muun muassa Slovenian entinen pääministeri Janez Jansa vetosi päivällä puolueeseen, ettei Fideszin jatkosta äänestettäisi puoluevaltuuston kokouksessa. Riskinä hänen mukaansa olisi, että puolue jakautuu juuri ennen vaaleja.

Suhtautuminen Unkariin näytteli roolia myös kärkiehdokaskisassa, jonka Alexander Stubb hävisi saksalaiselle Manfred Weberille. Stubb profiloi itseään oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen kaitsijana.

Kokoomuksen mielestä päätös oli liian lepsu

Kokouksessa kokoomusta niin ikään edustaneen Aura Sallan mukaan keskustelu oli hyvin eripuraista.

–  Meillä on siellä selvästi kaksi leiriä. Me kuulumme Pohjoismaiden leiriin, Salla kertoi kokouksen tauolla.

Kokoomus ei ollut hänen mukaansa tyytyväinen pöydällä olleeseen kompromissiin, koska olisi toivonut Fideszin erottamista perusarvojen ja liberaalin demokratian periaatteiden rikkomisen takia.

–  Meidän olisi pitänyt saada selkeät mittarit siitä, miten arvojen toteutumista mitataan.

–  Sieltä puuttuu vahva lausunto arvojen puolesta. Me emme voi puolueena olla siihen tyytyväisiä, mutta hyväksymme demokraattisen päätöksen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi Twitterissä olevansa tyytyväinen päätökseen, sillä EPP edellyttää Fidesziltä politiikan muutosta.

–  Selvä enemmistö äänesti päätöksen puolesta. Orbanin on teoillaan osoitettava, että se kuuluu EPP:hen palatakseen täysjäseneksi.

Kristillisdemokraateille päätös oli puoluesihteeri Asmo Maanselän mukaan riittävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.