Kokoomuksen vastustama muutos alkoholilakiin lähti EU:n tarkastettavaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti heinäkuun alussa EU-komissiolle notifikaation alkoholilakiin tehtävästä muutoksesta, jossa yksiselitteisesti kiellettäisiin alkoholin rajat ylittävä etämyynti Suomeen.

Kyse on poliittisesti herkästä asiasta, sillä hallituspuolueilla keskustalla ja kokoomuksella on ollut alkoholin etämyynnistä eri tulkinnat. Kokoomuksen mielestä alkoholin etämyynti on nykylainsäädännön mukaan sallittua, kun taas keskusta ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat olleet eri linjoilla.

EU-komissiolle lähetetty lakiluonnos poistaisi tulkinnanvaraisuuden. Siinä lukee, että etämyynnillä myytyjä, enemmän kuin 2,8 prosenttia alkoholia sisältäviä alkoholijuomia, ei saa tuoda maahan.

Linjaus on kokoomuksen kannan vastainen.

– En tiedä ihan mitä siellä on käytännössä tapahtunut. Mutta oletan, että tällaista ei päästettäisi notifiointiin, jos ei siitä olisi haettu kuittausta myös muista puolueista, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Hän on puolustanut alkoholin etämyyntiä.

Notifikaatio heti KKO:n ratkaisun jälkeen 

STT ei tavoittanut lomalla olevaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.) kommentoimaan asiaa. Ministerin erityisavustajan Elina Das Bhowmikin mukaan Saarikko on toiminut ministerin toimivallan puitteissa yhdessä sovittujen linjausten pohjalta.

Lakiluonnos on menossa lausuntokierrokselle alkusyksystä.

Notifikaatio tehtiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun korkein oikeus antoi kesäkuun lopussa ratkaisunsa niin sanotussa Alkotaksi-tapauksessa.

KKO katsoi, ettei alkoholin vähittäismyynnin lupajärjestelmä ole ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

Wallinheimo myöntää yllättyneensä, että notifikaatio tehtiin kaikessa hiljaisuudessa eduskunnan istuntotauon aikana. Hänen mukaansa kokoomuksessa odotetaan nyt rauhassa EU-komission vastausta. Wallinheimo olettaa, että puolue ei lähde etämyyntiä kategorisesti kieltämään.

– Me ei olla koskaan kuitattu sitä, eikä varmasti tulla kuittaamaan, että etämyynti kiellettäisiin.