Kolmannes ei suojaa silmiään ilotulitteilta

Kolmannes suomalaisista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä läheltä katsellessaan.

Nykymääräysten mukaan ilotulitteen ampujan on käytettävä suojalaseja sakon uhalla. Suojalasipakko on voimassa nyt kolmatta vuotta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä pelastusviranomaiset suosittelevat suojalaseja katsojillekin

Silti TNS Gallupin kyselytutkimuksen mukaan etenkään nuorista aikuisista vain puolet suojaa silmänsä ilotulitteilta. Kaikista huonoiten suojalaseja käyttävät nuoret naiset.

Lasien käytössä on myös isot alueelliset erot. Etelä-Suomessa suojalaseja ilmoittaa käyttävänsä 73 prosenttia, kun taas Pohjois-Suomessa suojalaseja käyttää alle 55 prosenttia raketteja ampuvista tai lähistöltä katselevista.

TNS Gallup teki aiheesta kyselyn Specsavers-yrityksen tilauksesta. Tässä kuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1 140 suomalaista.

Pelkät silmälasit eivät riitä suojaamaan silmiä ilotulitteita ampuessa. Suojalasien linssit kestävät iskun ja niissä on sivusuojat, jotka estävät kipinät ja roiskeet silmiin.

Uudenvuoden ilotulitteet aiheuttivat aiemmin jopa noin 30-40 silmävammaa vuodessa, mutta viime vuonna määrä laski huomattavasti, kun vaarallisimpia tuotteita poistui markkinoilta ja suojalasien käyttö on yleistynyt.

CE-merkittyjä suojalaseja myydään muun muassa ilotulitemyyntipisteissä sekä yleisesti esimerkiksi rautakaupoissa. Ne ovat edullisia ja kestävät useamman vuoden, jos niitä säilyttää oikein.

Ilotulitteista johtuvat vakavimmat silmä- ja kasvovammat aiheutuvat yleensä ilotulitteiden ampujille, mutta kaikista ilotulitesilmävammoista jopa noin puolet aiheutuu katsojille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.