Kolmannes ysiluokkalaisista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää

Kolmannes yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, selviää Poliisiammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen alustavista tuloksista. Samanikäisistä pojista häirinnän tai väkivallan kokemuksia on melkein joka neljännellä.

Tyttöjen kohdalla häirintä tapahtuu erityisesti internetissä. Pojat kokevat seksuaalista häirintää ja väkivaltaa yleisimmin harrastusten parissa.

Tytöistä reilut kuusi prosenttia oli kokenut aikuisen hyväksikäyttöä. Pojilla vastaava luku oli alle kaksi prosenttia. Ikätovereidensa väkivallan tai hyväksikäytön kohteeksi joutumisesta kertoi vajaat neljä prosenttia tytöistä ja reilu prosentti pojista.

Noin yksi kolmesta aikuisen hyväksikäyttäjän uhreista oli päihtynyt, ja ikätovereiden uhreista yksi neljästä. Tekijöistä päihtyneiksi arvioitiin puolet aikuisista ja joka neljäs ikätovereista.

Sisäministeriö on tänään julkaissut seksuaalista häirintää ja väkivaltaa vastaan suunnatun Right to choose -hankkeen. Hanke on suunnattu 15-25-vuotiaille tytöille ja naisille, ja sen tarkoituksena on auttaa seksuaalisen häirinnän ja väkivallan tunnistamisessa ja niihin reagoimisessa. Samalla lisätään kohderyhmän tietoa rikosprosessista ja tarjolla olevista tukipalveluista.

Hankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat Suomen Punainen Risti, Naisten Linja, Raiskauskriisikeskus Tukinainen, Lyömätön Linja Espoossa ja Poliisiammattikorkeakoulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.