Kolme hakijaa haastatteluihin Ulkopoliittisen instituutin johtajavalinnassa

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) ohjelmajohtajat Mika Aaltola ja Juha Jokela sekä Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen on kutsuttu haastatteluihin Upin johtajavalintaprosessissa, kertoo instituutin hallituksen puheenjohtaja, valtiosihteeri Kare Halonen.

Tehtävään haki neljä henkilöä. Neljäs hakija oli työterveysasioihin keskittyneen NIVA-instituutin johtaja Birgitta Forsström, jota ei siis kutsuttu haastatteluihin.

Halosen mukaan haastattelujen on määrä alkaa tällä viikolla. Halonen uskoo, että ensi vuodenvaihteessa johtajan paikalta väistyvän Teija Tiilikaisen seuraaja on selvillä ennen kesälomia.

–  Tuskin tässä nyt joudutaan kesän yli tätä odottamaan, Halonen sanoi STT:lle.

Johtajasta päättää Ulkopoliittisen instituutin hallitus. Johtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan, ja hän voi jatkaa korkeintaan kaksi toimikautta.

Vuonna 2010 instituutin johtajana aloittaneella Tiilikaisella tulee vuodenvaihteessa kaksi toimikautta täyteen.

Aaltola johtaa Upissa globaali turvallisuus -tutkimusohjelmaa. Mediassa paljon esiintyvän Aaltolan asiantuntemusalueita ovat etenkin Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikka sekä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Jokela puolestaan johtaa Upin Euroopan unioni -tutkimusohjelmaa. Hän on erikoistunut muun muassa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja Suomen EU-politiikkaan.

Ojanen on ennen Jean Monnet -professuuriaan työskennellyt muun muassa Ruotsin kansainvälisten suhteiden instituutin tutkimusjohtajana. Hän on myös toiminut aiemmin Upissa ohjelmajohtajana, vanhempana tutkijana ja tutkijana sekä Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professorina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.